Un dels primers posts que vaig escriure en aquest blog anava dedicat a un petit orgànul cel•lular, la mitocòndria, i el seu particular ADN. En aquella ocasió vaig mencionar que aquest ADN ens és molt útil per conèixer la història del llinatge femení dels humans, però no vaig explicar com. Avui, un estudi publicat a l’American Journal of Human Genetics em dóna l’excusa perfecta per fer-ho.
Abans, però, parlaré del projecte Genographic, que és qui ha donat lloc a aquest article i que es preveu que resolgui moltes de les qüestions relacionades amb aprendre com els humans vam arribar a poblar tota la terra. El projecte Genographic és un projecte de la National Geographic i d’IBM (sí, els dels ordinadors!) en el que participen laboratoris de tot el món. Al llarg del seu desenvolupament es recolliran i analitzaran 100.000 mostres d’ADN de poblacions indígenes d’arreu del planeta, i amb tota la informació recollida elaboraran un mapa de les migracions humanes des de que un grup d’Homo sapiens emprenedors va abandonar Àfrica ara fa 60.000 anys. De moment, ja tenen a la web un fantàstic Atlas del Viatge dels Humans.
Però tornem a l’article que s’acaba de publicar. En aquest treball els autors han intentat obtenir informació sobre l’origen dels humans a Àfrica basant-se en l’estudi de l’ADN mitocondrial, un fragment d’ADN molt especial que només s’hereta de la mare. Això vol dir que els resultats obtinguts només són aplicables als llinatges materns de la humanitat, no pas als paterns! Per dur a terme aquest estudi, els investigadors del projecte han analitzat l’ADN mitocondrial de 624 individus de poblacions de l’Àfrica Subsahariana, com els khoisan o els pigmeus.
Les conclusions d’aquest treball apunten a que els primers humans que van poblar Àfrica es distribuïen en grups petits de caçadors recol•lectors amb una forta estructura matrilineal fins fa aproximadament uns 70.000 anys, a l’inici del que es coneix com l’Edat de pedra tardana. A partir d’aquest moment hi va haver forts corrents migratoris des de l’est d’Àfrica cap a l’oest i el sud del continent, sobretot per part de les poblacions bantu, que havien desenvolupat l’agricultura. Aquest moviment, molt ben documentat en estudis anteriors, rep el nom d’expansió Bantu, i el resultat ja us el podeu imaginar. Com sempre passa quan es troben caçadors-recol•lectors i agricultors els segons, necessitats de terres, van absorbir o desplaçar als pobles que vivien en aquestes regions.
Però per tenir la informació complerta del que va passar encara falta veure la informació que ens aporta la resta de l’ADN d’aquests individus: el cromosoma Y, que ens explica la història dels llinatges paterns, i els cromosomes no sexuals, que ens donen una informació més difícil d’interpretar però molt més general. I qui sap si, d’aquí pocs anys, haurem aconseguit resoldre l’enigma que amaguen les nostres arrels.
29/4/08
L'aurora de la humanitat
imatge de flickr
Publicat per Anna a les 23:50
Etiquetes: Actualitat, Antropologia, Evolució
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
És molt interessant tot això. Per cert que la pàgina de l'atles migratori aquest del projecte genographic és molt divertida. M'he enganxat i hauria d'estar fent experiments :-)
sí, eh? a mi em va encantar des del moment en què me la van passar.
Publica un comentari a l'entrada