Mirar a ADSADN Mirar a Google

15/2/09

Sèrie completa: Lab basics, què es fa en un laboratori?

Estem més que acostumats a veure guants agafant una placa de color vermell a una mà i una menra de llapis gruixut (pipeta) a l'altra. És la imatge arquetípica del científic modern amb la que ens obsequien tots els canals de televisió sempre que parlen d'algun nou descobriment -fet per catalans- en bioquímica o biologia molecular. És la única cosa que s'hi fa? Com es cuinen els articles científics? En aquesta magnífica sèrie divulgativa, l'Helena ens explica les tècnique més comuns emprades als laboratoris, tècniques mundanes i repetitives per treure-li "santedat" i "anunciació" al treball de científics i becaris. Imprescindible.

Aquí podeu veure tots els seus capítols:

0. Introducció
Declaració de principis de la sèrie

1. Horts de cèl·lules
La matèria primera amb la que treballen tots els laboratoris: cultius cel·lulars. Com mantenir amb vida cèl·lules immortals?

2. Purificant l'essència
El DNA y el RNA no són abstraccions de la ment d'uns perturbats. Existeixen. I es pot treballar amb ells. El primer pas és obtenir dissolucions pures de DNA o RNA. Aquí podreu saber el com.

3. Fotocopiant àcids (I)
Les quantitats de DNA i RNA obtingudes són ínfimes. Per treballar amb elles es necessita de l'ordre de milions de còpies idèntiques de cada fragment. La PCR ens treurà d'aquest cul-de-sac.

4. Fotocopiant àcids (II)
La PCR és la tècnia en biologia molecular i genètica. Segona entrada sobre aquesta tècnica. Per pujar nota.

5. Analitzant seqüències
Un cop tenim les còpies, s'ha de saber llegir-les. Llegir les lletres del DNA és el que ens ha permès seqüenciar el genoma humà. En aquesta entrada coneixereu com es seqüencien els àcids nuclèics.

6. Clixant biomolècules (I)
Faraday i Maxwell dins una malla d'algues. Somni dalinià? No, la base de tots els anàlisis

7. Clixant biomolècules (II)
La rosa dels vents. Per què l'est no té cabuda en un laboratori. Amic, aquest gel no és prou gran per a tots dos.

8. Retalla i enganxa. Dissenya el teu propi clon
Tan sols amb la seqüència de nucleòtids no es pot treballar sobre el DNA. Necessitem manipular-lo. Els bacteris tenen les seves pròpies tissores. I hem après a usar-les. El collage portat al límit.

9. Fàbriques de proteïnes
Tancant el cercle, tornem als cultius cel·lulars, els quals utilitzare com a productos de la proteina que haguem dissenyat amb la resta de tècniques. Així es produeix, per exemple, la insulina injectable actual.

10. Pinta i coloreja (cèl·lules)
Un dels millors passos que ha donat la biologia molecular: poder pintar en colors les proteïnes de la cèl·lula. El cinemascope cel·lular.