Mirar a ADSADN Mirar a Google

8/6/08

Biotolkien II. Desenvolupament. Dracs

En el lliurament anterior vam presentar els gens Hox, implicats en el desenvolupament embrionari dels animals. Aquests gens determinen què farà cadascun dels segments del cos de l’animal en formació: on aniran les ales, les potes, els braços, etc. Mutacions en aquests gens donen lloc a alteracions espectaculars, com les que vam veure en la mosca del vinagre. I d’aquí anàvem a passar als dracs.

No sé si us ho havieu plantejat, però els dracs, a diferència de la resta de rèptils, tenen sis extremitats. Un possible origen del segon parell d’extremitats superiors el trobaríem en una mutació en algun o alguns gens hox, aquells que determinen la generació de “braços” en un lloc determinat. Duplicant aquesta ordre obtindríem dos segments d’on sortirien parells de “braços”. Dos d’aquests braços haurien patit una selecció evolutiva que els hagués dut a desenvolupar una membrana interdigital que acabaria transformant-se en ales. Però aquí sorgeixen moltes incògnites:

  1. On hi ha les referències a dracs amb quatre braços? Aquests serien els ancestres dels alats, però mai han sortit, ni tan sols en llegendes.
  2. Si desenvolupar una membrana interdigital gran ja és un procés llarg evolutivament, desenvolupar tota la musculatura i les adaptacions necessàries per al vol no és, tampoc, un efecte fugaç. En els registres fòssils d’altres animals voladors sol observar-se que hi ha un pas intermedi en què en comptes de volar, planen.
  3. Però, és clar, fer planar animals de les mides dels dracs no és una cosa físicament senzilla. A més, per planar primer has de pujar... on pujarien els grans dracs? I com?


No desesperem. De tot es pot treure una teoria... i la setmana vinent us en plantejaré una.