Mirar a ADSADN Mirar a Google

14/3/08

Biotolk. Encreuaments. 6 de 10. Gàmetes alcohòlics

Al lliurament anterior, discutint sobre la compatibilitat gamètica entre orcs i humans, ens vem quedar amb l'afirmació sobre l'olfacte dels espermatozous.

Sí, els espermatozous ensumen; és a dir, reconeixen substàncies externes a través de múltiples receptors de membrana. I què ensumen? L'òvul. A què oloren els òvuls? Zum, zum, zum, zum. Doncs a òvul d'una mateixa espècie. Uiiiii.

Els òvuls són éssers duals, volen ser fecundats, però no per qualsevol. Per això llancen la seva crida química per a atreure a els seus fecundadors, però els llença paranys també químics perquè no tots puguin atansar-s'hi.

Molecularmente parlant, diríem que difonen la seva crida (molècula senyal) al medi (en aquest cas l'úter). L'òvul és el focus del senyal i aquest es va diluint a mesura que va allunyant-se d'ell.

És com posar un glaçó de gel fet amb granadina (perdoneu la meva vena coctelera) en un got d'aigua. Al voltant del glaçó hi ha un aura de color que es difumina cap a l'horitzó. Hem creat un gradient de granadina.

Doncs bé, posats a suposar, i forçant l'analogía, imaginem que als espermatozous els encanten les begudes amb granadina (Daisy, Sunrise, Shirley Temple, sabeu del que parlo, segur). Quan els espermatozous pro-granadina dulcecita entrin en el got d'aigua en un lloc a l'atzar, començaran a ensumar granadina. Però no l'ensumaran igual per tot el seu perímetre. Les parts dels espermatozous més properes al glaçó rebran més senyal que les més allunyades. Aquesta diferència generarà dins l'espermatozou una activació diferencial de determinades proteïnes: S'activaran més en un costat que en l'altre. Aquesta diferència es traduirà en senyals moleculars que activaran el flagel (la cua de l'espermatozou) de tal manera que l'espermatozou cocteler girarà. Si rep el senyal més intens des del front (perquè està encarat cap al glaço, "a favor de gradient"), tot rutlla i el flagel avança, perquè ja sap on cal arribar.

Però tornem als Uruk-hai. Perquè la fecundación tingui lloc l'òvul d'orca/humana ha d'emetre un senyal que els receptors dels espermatozous puguin reconèixer. Si l'òvul aboca granadina però als espermatozous els van més els glops durs o àcids, no hi ha res a fer.

Buf. Em vaig a prendre un glop. Ens veiem la setmana que ve, en la què parlarem sobre els cromosomes i les arts d'en Saruman.