Mirar a ADSADN Mirar a Google

9/4/09

Bioquímica per a tothom. 7. Aminoàcids essencials.

Aminoàcids essencials
Els organismes no som màquines perfectes. Per exemple: no tots els organismes som capaços de fabricar tots els aminoàcids. Els humans som un exemple magnífic d'aquesta carència: som incapaços de fabricar fenilalanina, isoleucina, leucina, lisina, metionina, treonina, triptòfan, valina, arginina o histidina. No està res malament, veritat? Però, si les proteïnes necessiten els 20 aminoàcids i hi ha 10 que no podem fabricar, com ens en sortim? Menjant. Els aminoàcids essencials han de ser incorporats mitjançant la dieta.

Els diferents aliments que ingerim tenen proteïnes amb diferents composicions d'aminoàcids. Aquells aliments que ens aporten els 20 aminoàcids són considerats aliments amb proteïnes d'alta qualitat. En general els aliments d'origen animal (carn, ous i productes làctics) són aliments mb proteïnes de bona qualitat. En canvi, els vegetals soles ser més exclusius, faltant-los a la majoria d'ells algun o alguns dels aminoàcids essencials. Tanmateix, hi ha excepcions: la soja sembla ser una d'elles.

Ja sabeu, si voleu portar una dieta equilibrada, amb un aportament suficient de tots els aminoàcids que no podeu fabricar, s'ha d'ingerir productes animals (com tot, amb moderació). Si renuncieu ells per conviccions, o per ser més "naturals" (tot i que recordeu que "per natura" els homínids som consumidors de carn), no deixeu de mirar les composicions proteiques dels aliments vegetals per tal d'aconseguir una aportació suficient de cadascun dels 10 aminoàcis essencials (aquí us deixo les quantitats diàries recomenades). A no ser que volgueu acabar consumint pastilles d'aminoàcids (això sí, totalment naturals, creixeran als arbres?, mai us heu preguntat d'on treuen els productes d'aquests "suplements alimenticis"? Us sorprendrieu).

2 comentaris:

Martí Gené i Ramis ha dit...

Perdonau la intromissió però caldria rectificar una errada greu.
Al segon paràgraf hi ha una frase que hauria de dir:

"En canvi, els vegetals solen ser més exclusius, faltant-LOS a la majoria d'ells..."

Res més, està molt bé la informació

Salva ha dit...

Hola, Martí.

Qualsevol «intromissió» és benvinguda si serveix per millorar el contingut, com ha estat el cas.

Les presses fan que se'ns escapin moltes d'aquestes errades. Gràcies per dir-nos-ho... i merci també pels ànims! Me n'alegro que t'agradi la informació...