Mirar a ADSADN Mirar a Google

15/6/09

Preguntes sobre evolució: L'evolució és una teoria?

Després de la llarga entrada semàntica anterior, crec que ja podem enforntar-nos a aquesta pregunta i la seva respota.

L'evolució és un fet. Demostradíssim. Hi ha milers d'evidències que l'avalen i cap que la posi en dubte. I no faig referència a antics éssers mitològics els fòssils dels quals podrien haver estat posats aquí per a confondre'ns pel propi diable (Esglèsia dixit no fa tants anys), parlo del da a dia, de processos que duren dies, setmanes, mesos, totalment qualificables i experimentals.

Les famoses resistències a antibiòtics dels bacteris són un exemple clar d'evolució. Els bacteris evolucionen morint cada cop en menors quantitats als mateixos medicaments que abans funcionaven. També les mosques han evolucionat fent-se cada cop més resistents als insecticides. Seguint en el món de les mosques, es comença a veure evolucions de les poblacions que s'adapten a les noves temperatures derivades del canvi climàtic.

Els virus també evolucionen. I de quina manera! L'evolució del virus de la SIDA és rapidíssima (especialment en determinades regions com les indicades a la imatge: gp120 variable loops); aquest fet el fa especialment perillós perquè li permet saltar-se a la lleugera bona part de les nostres defenses. En un cas mé actual, els virus de la grip també evolucionen... i fan que arribem al grau 6. (Al final de l'entrada trobareu una llista amb aquests articles per a que no hagueu de fer "actes de fe". )



Els éssers vius evolucionen. Punt. Cap científic nega ni posa en dubte aquesta qüestió. Per tant, és l'evolució una teoria? Degut a l'ambigüitat d'aquest sustantiu, no contestaré a aquesta pregunta: la reformularé. L'evolució és molt més que una teoria, és un fet, una llei. Potser moltes de les bajanades que sentim sobre ella s'acabarien si comencéssim a anomenar-la com el que és: "La llei de l'evolució".

Reconèixer i acceptar l'evolució ha permés tots els grans avenços de biologia, farmàcia i medicina dels que gaudim a dia d'avui. Sense l'evolució, tan atacada per certs extremistes, no tindríem moltes de les eines que ens permeten superar amb escreix l'edat a la que moriríem de manera "natural". Una famosa dita diu: "Res te sentit en Biologia si no és sota la llum de l'evolució" (Dobzhansky). Cert.

Però, aleshores, com és que hem sentit algun cop que hi ha científics que no estan del tot d'acord amb Darwin? Perquè, com ja vem dir, la toeria de Darwin no és la de l'evolució; Darwin va explicar com funciona l'evolució mitjançant el que sí està considerada com la seva teoria: la de la Selecció natural. Però ho deixarem per a la propera entrada.

Llista d'articles