Mirar a ADSADN Mirar a Google

28/3/08

Biotolk. Encreuaments. 8 de 10. Humacs i orans


En els 4 lliuraments anteriors especulàvem sobre la classificació d'humans i orcs com espècies diferents mitjançant l'estudi dels Uruk-hai. Però aquests éssers guarden encara moltes curiositats.

Una de les característiques que distingeix als Uruk-hai és la seva grandària i la seva força, majors ambdós que els dels humans (i, per tant, dels orcs). Però d'on prové la seva força? Com pot un híbrid, o encreuament, ser més gran i fort que els seus progenitors? No hauria de ser de grandària intermèdia?

De nou la naturalesa ve al nostre encontre. Tant orcos com Uruk-hai es descriuen amb ulls felins adaptats a la foscor, i als felins acudirem per a tractar de desvetllar l'aparent incongruència de grandària i força. Tigres i lleons (poseu aquí la vostra cançó d'infància preferida) poden creuar-se i donen també individus viables, encara que només les femelles de la descendència són fèrtils. Quan es creua un lleó i una tigressa, s'obté un ligre; quan es creua una lleona i un tigre, s'obté un tigó (no confondre amb el gran congón woodialleniano, fantàstic ser mitològic amb cos de lleó i cap d'un lleó diferent).

Se me n'ha anat. Els ligres són individus enormes, arribant a mesurar 4 metres; molt majors que els seus progenitors. Els tigons són, en canvi, lleugerament menors que tigres i lleons. Això es deu la presència d'un gen inhibidor del creixement en els cromosomes d'aquests felins. Aquest gen es transmet per via materna en els lleons i per via paterna en els tigres. Com els ligres tenen de pare un lleó (que no aporta l'inhibidor) i de mare una tigressa (que tampoc l'aporta), no para de créixer en tota la seva vida. Almenys el tronc, perquè al final les potes se li queden curtes per a la seva grandària, i en la vellesa solen tenir problemes greus de mobilitat. Com podeu deduir, als tigons els passa just el contrari: ambdós progenitors aporten dos inhibidors del creixement, amb el que es genera un individu de grandària menor.

Podem aventurar que el cas dels Uruk-hai sigui el mateix. Així que se m'ocorren dues preguntes obertes: Qui transmet l'inhibidor del creixement: l'home o la dona? Són els Uruks humacs o orans? Si els Uruks són els híbrids grans? On estan els petits? Són els goblins? Els utilitza Saruman per a altres "usos"? Us imagineu el joc que poden donar per a futures aventures de rol? Per fi els Hobbits tindran gent de la seva grandària amb els quals arribar a tenir alguna possibilitat: Oh! Déu meu, estic envoltat d'éssers minúsculs hiperagresius. Ajudeu-me, per caritat, és una legió d'orans/humacs!

Em queda la qüestió de la força lle-gen--- wait for it ----dària (high five!) i m'atreveixo a apuntar a un culpable: la miostatina. Aquesta proteïna és un factor de creixement, però específic del múscul. És a dir, controla el creixement i, per tant, el volum dels músculs. S'han donat casos de mutacions espontànies d'aquest gen, la qual cosa genera individus amb la musculatura exageradament desenvolupada tant en vaques, gossos i humans. Així que els Uruk-hai presenten també, com mínim, un dels seus dos gens mutadts. Saruman pot haver aconseguit això a través de proves d'encreuament, o per manipulació directa dels gens de les seves "creacions". Tampoc es triga tant si saps on i com mutar. I tens una màquina per a fer PCR i electricitat i enzims de restricció i gels d'agarosa i vectors bacterians. Déu-n'hi-dó si n'era de llest en Saruman!. You can call it magic.

En el següent lliurament acabarem amb els Uruk-hai, utilitzant-los d'excusa per a comentar-vos una interessant teoria evolutiva per als humans. Wolpoff is the name.

4 comentaris:

Sandro Maccarrone ha dit...

Si senyor, molt bona entrada. A més m'acabava de llegir l'article d'Eureka sobre ligres i tigons, així que encara m'ha quedat més clar.

Disculpa la meva ignorància (no sé si biològica o "tolkeniana", podries aclarir-me què són "orans" i "humacs"?

Salva ha dit...

Jejeje.

És un joc de paraules similar al de ligres i tigons, però amb humans i orcs... friki que es uno, oigas

Anònim ha dit...

Hay que ver... Mendel jugant amb pèsols i Saruman creant exèrcits!
No sé si goso preguntar sobre l'efecte de les auxines en els hòbbits adolescents...
:-)
Petons, trasteveres!
Ariadna

Salva ha dit...

Auxines? Hòbbits? M'ho apunto! Investigaré sobre aquest punt.

Me n'alegro de veure't per aqui!

Com ens has trobat?