Mirar a ADSADN Mirar a Google

12/7/08

Biotolkien II. Desenvolupament. Peramorfosi

Com ja vem avançar, el procés contrari a la pedomorfosi és la peramorfosi, en la que es dona o bé una acceleració del desenvolupament vital d’un individu o bé una elongació del seu cicle vital. En tots dos casos el que obtenim són espècies en què els seus gàmetes s’han desenvolupat “més tard” del que tocava. Dit d’una altra manera, en aquestes espècies les formes juvenils recorden a les formes adultes del seu ancestre, mentres que les formes adultes, o bé recorden als ancians de l’espècie ancestre, o bé són molt més grans, perquè no han parat de crèixer com el seu ancestre.

De nou, Tolkien, gran coneixedor d’aquests mecanismes evolutius va farcir el seu món d’espècies peramòrfiques.

Els huargos en serien un exemple. Llops enormes que servien de montura per als orcs deuen la seva gran mida segurament a procesos peramòrfics d’elongació del seu cicle vital. Els llops creixerien durant molt més temps i podrien així assolir les mides que presentaven. Com sabeu el cim d’aquesta tendència la representà Carchoroch, el llop que s’enfrontà a Huan (un altre individu peramòrfic).

Un altre exemple de mides sobredimensionades per peramorfosi el constituirien els mûmakil, enormes elefants que van venir del sud per lluitar amb en Sauron. I segur que en teniu d’altre en ment (krakens, per exemple).

Però en el món del Tolkien hi ha una peramorfosi més subtil. Els humans de Tolkien podrien ser una variant peramòrfica dels elfs. Les etapes juvenils dels humans (la seva adolescència) són les úniques en què s‘aproparien a l’aspecte èlfic (joves, sense pèl facial, amb pits menuts (per cert, hi ha elfes amb pits sobredimensionats? us les imaginaveu així?...). Segons aquesta teoria si els elfs envellissin airien “humanitzant-se”. Potser en Haldir ja havia entrat en aquesta fase.

És clar que també podria ser que els elfs fossin una variant pedomòrfica dels humans. Si pensem en la seva exclusiva immortalitat, quina penseu que és la opció correcta: elfs pedohumans o humans peraèlfics?

Amb aquesta disgressió paranòica acabarem aquest nou capítol de Biotolkien, desenvolupament. Espero que us hagi agradat.