Mirar a ADSADN Mirar a Google

14/7/08

Alguna cosa està canviant a l'àrtic

És el que té tenir un amic en una expedició a l'àrtic, que t'acabes interessant per temes que, per empatia, sents més propers que abans. Si aquest amic, a més, escriu rematadament bé i fa que cada escrit et porti a llegir el següent, l'anterior, o el que sigui... aleshores l'interés s'accentua. Aquest amic, com ja vaig comentar, és el físic Toni Pou i podeu seguir el seu viatge aquí.

Al seu blog podreu trobar entrades de tot tipus, tot i que avui us volia parlar de dues en concret, que tenen relació (Cortázar?) amb un parell d'articles d'aquest diumenge de la Vanguardia: Polos en peligro y ¿Qué pasa si se derrite? (aquest darrer per a suscriptors online)

A les entrades "Crònica d'una mort anunciada" i "Insomni, fantasmes i animals", en Toni ens presenta una poètica visió del seu viatge amb una visita emocionant i una declaració del seu silenciós acompanyant, Trevor. Les dues entrades tenen el mateix rerefons, el canvi climàtic, i com es viu en una de les regiones més afectades.

Als articles de la Vanguardia es parla, i molt bé, del tema. Vull compartir dues dades que no solen comentar-se tant com d'altres:

  1. L'albedo (radiació reflexada per la superficie). La blancor dels gels i la neu reflexa molta més radiació que la superfície fosca del mar. A l'estiu tothom porta roba de colors clars per estar, clar, més fresc. Doncs el mateix li succeeix al nostre planeta. Les mases blanques dels pols eviten que el planeta absorbeixi més calor i s'escalfi encara més. Si es derretissin els pols per un augment de la temperatura, s'exacerbaria aquest augment.
  2. La presència de gels als pols genera corrents marins enormes que circulen pels oceans. És la presència d'un d'aquests corrents la que controla la corrent del Golf i fa que Europa presenti un clima més "benigne" que la regió de Nord-Amèrica que es troba a la mateixa latitud (podeu comparar els climes de Porto i Nova York, per exemple).


I a l'Antàrtica la cosa és més sèria ja que, a diferència de l'Àrtic, el gel antàrtic es troba sobre terra ferma i, al fondre's, contribueix activíssimament a l'augment del nivell del mar... de l'Antàrtida ja en parlarem, segur, més endavant.