Anem a veure. Estic una mica encés. El dijous 22 de gener de 2009 va aparèixer aquest article al diari ADN: "Un fármaco contra la diabetes es anticáncer". Ja està! Amb aquest titular, tots curats. Vinga! Així! Directament!
Però encara hi ha més. Durant l'article se'ns parla de la metformina, fàrmac emprat per al tractament de la diabetis de tipus II. LLegint l'article se'ns informa que, segons les investigacions de l'ICO i l'IdIBGi de Giroa publicades a les revistes Cell Cycle i Annals of Oncology, la metformina té també "un efecto anticancerígeno en uno de los cánceres de mama más dañinos".
Un parell de cosetes:
Anem al gra. Però a quin dement se li passa pel cap titular així un article com aquest? En base a què s'ha redactat el contingut de la notícia? Suposo que en base a l'espectacularitat. Els treballs són interessants, estic d'acord. I sent investigadors nacionals, es mereixen estar l diar, com molts altres treballs d'investigadors d'aquí. Però el tractament de la notícia és un atemptat contra la decència. A veure. Si tinguessim la desgràcia de patir o conèixer a un familiar proper que patís "uno de los cánceres más dañinos, el llamado HER2 positivo" (sic), no pensaríeu, després de llegir el diari, que voleu que us apliquin aquest tractament miraculós? No reclamaríeu a crits una injecció de metformina, per caritat? Si no us la donguessin, no pensaríeu que el vostre oncòleg és un inútil que no està al dia de les darreres "notícies"? No començaríeu a dubtar de tot? I si la cosa anés a més...? No vull ni pensar-ho.
Tal i com està redactada la notícia, és falsa. El que han confirmat els investigadors de Girona, en ambdós articles vàlids i acceptats per dues revistes diferents, es (si el cansanci m'ha permés entendre-ho correctament) és que la metformina disminueix la quantitat d'HER2 expressada a cèl·lula, que interfereix amb la via de senyalització de la AMPK-survivina, i que, sorprenentment, la metformina realitza aquestes accions a través, precisament, de la HER2. Tots aquests resultats s'han obtingut en cèl·lules en cultiu. No hi ha ni un sol experiment en animals; ni, molt menys, en humans.
Creieu que aquests resultats, per interessants científicament que siguin, mereixen un tractament tan superficial i sensacionalista? Les falses esperances que genera no harien de fer reflexionar al redactor? Sabia què es feia? El pitjor, és que crec que sí.
Afegit posterior: la Diana ha cercat la pàgina clinicaltrial.gov si hi havia algun tractament amb metformina en fase clínica a humans. Sí que existeix: aquest, però està en fase I, la més primerenca, en la que tan sols hi participa un reduit nombre de participants. Els resultats dels articles comentats anteriorment servirien, en aquest cas, per a afinar millor el tractament o l'adequació d'aquest a cadascun dels pacients.
27/1/09
Falses esperances a les notícies de ciència
Publicat per Salva a les 22:22
Etiquetes: Ciència als mitjans
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
4 comentaris:
Personalment els diaris ADN i Què sols m'interessen pels sudokus. De fet qualsevol notícia de la que accidentalment me n'assabenti a través d'un d'ells la intento corroborar amb tres mitjans de comunicació més, sovint, quan la notícia existeix, la deriva d'aquest és brutal.
Jejeje... hauríem de comprovar si els sudokus també són correctes.
Fas molt rebé de comprovar cadascuna de les informacions rebudes a través del diari ADN i de la publicació d'humor Què! El problema és que no tothom té aquests bons costums i e refia del que llegeix en els diaris més llegits de l'àrea de barcelona... que ja és dir!
I en quan a la "deriva" de les notícies (gran terme)... aquesta és directament proporcional (exponencial diria jo) al desconeixement de l'autor sobre el tema. I molts periodistes, la ciència no l'han vista ni llegida des dels 16 anys.
Et puc confirmar que els sudokus són correctes (he fet un programeta per comprovar-ho)
Jo no he fet un programa per veure si el sudokos estan ben fets. Però també confirmo que estan bé. Estic enganxada als sudokos i penso que hauré de demanar ajuda psicològica per desenganxar-me. Je!! Je!!
Ara una mica més en serio. Ahir a la pàgina 4 del “20 minuts” hi ha un article que parla que “demostren una causa física de la fibromialgia”. No si las vist. Parlen de una molècula anomenada TNF-alfa. Pots esbrinar-ne alguna cosa més del que posa l’article?
Salutacions,
Paqui
Publica un comentari a l'entrada