És coneguda la meva debilitat per la secció de ciències de Público. M'he deixat per destacar moltes de les notícies que he llegit en ella durant aquest any i escaig que porta publicant-se (és gairebé del mateix dia que el nostre blog). Potser perquè demà venen els reis i no vull extendre'm amb una nova entrada de FoxP2, avui no em resisitiré a comentar-vos-en algunes de les seves notícies.
El primer article, de Jacob Petrus, és un estudi sobre el clima a Espanya del segle XVI al XIX... a través dels registres eclesiàstics. Molt curiòs... i totalment lògic.
El segon article és portador de males notícies. També és pública la nostra debilitat per les revistes que ofereixen els seus articles gratuïts a través d'internet (amb PlosOne al capdavant), ja que la ciència ha de tendir a la democratització. Hi ha determinades disciplines o "tècniques" científiques que podrien ser accesibles a una gran quantitat de gent. Qui sap, potser hi ha algun genial bioinformàtic latent que no ha estudiat mai biologia i que no podrà treballar mai a un laboratori, però si podrà realitzar estudis comparant seqüències, estudiant arbres filogenètics, o -perquè no- desenvolupant algorismes per tal de deduir l'estructura tridimensional de qualsevol proteïna. Per a cap d'aquestes "accions" és necessària la bata. Google també volia participar en la ciència lliure mitjançant el seu projecte Google Research Datasets. Però la crisi avança implacable, i Google ha decidit cancelar-lo.
El tercer article que us volia recomanar és "La cara B de la ciencia: goles que causan terremotos", de Javier Yanes. Va aparèixer a la pàgina 30 del número 4 de gener de 2008, però no l'he pogut trobar en la seva versió digital, i la versió en pdf conté alguna menta d'error. Si el trobeu, digueu-m'ho i penjo el link.
5/1/09
Tan bé que anàvem: Google cancela el seu Research Datasets
Publicat per Salva a les 10:16
Etiquetes: Ciència als mitjans, Opinió
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Al llegir avui al diari he pensat que faries aquesta entrada.
Es una llàstima que una eina científica tan bona no prosperi.
Esperem que aquesta decisió no sigui definitiva i aviat es pugui fer.
Salutacions,
Paqui
Publica un comentari a l'entrada