Mirar a ADSADN Mirar a Google

18/2/09

Biomimicry, aprendre de la natura. Velles idees, nous vestits

Fa uns dies, en Dani em va fer arribar aquest link: Solar botanics en què s'explica el projecte de biomimentitzar arbres amb petites plaques solars en forma de fulles. Aquestes fulliplaques solars transformarien la llum, el calor i el vent en energia aprofitable. Els mimearbres tindrien d'altres utilitats, com queda clar en aquesta altra pàgina.

He estat mirant-me els vídeos a youtube sobre "biomimicry", una cosa així com "biomimetisme". La idea no és dolenta. Moltes de les tecnologies que intentem desenvolupar ja existeixen a la natura, perfeccionades per milions d'anys de sel·lecció natural. Els fils de les aranyes són millors que moltes de les nostres fibres, les closques de certs animals són més resistents que les armadures, les fulles dels arbres són més eficients que les centrals solars, els fongs són millors recicladors del que mai arribarem a ser, etc. El "biomimetisme" defensa, o això he entès, l'estudi d'aquests "invents" de la natura per al nostre aprofitament. perquè així serà tot molt més... ecològic. Segur?

Si per fabricar els fils de les aranyes cal un procés industrial complex i contaminant, no ho veig molt ecològic. Si es desenvolupes els mimearbres i funciones... no creieu que necessitarem grans extensions d'aquests mimearbres per tal de produir molta energia? On es plantarien? A antics boscos?

En fi... la idea no és dolenta. Ni és nova. Moltíssimes de les coses que fem servir ja són "biomimètiques". Als neobiomimètics els hi falla la presentació de les seves idees, més properes al Karma que a un laboratori. Com a mostra, un botó:



Si traieu l'audio i us imagineu que us estan explicant un conte per a nens, funciona. Si els hi soposeu una explicació sobre com el deu aranya va crear la closca del món, també. Si narreu per sobre la història de l'adeveniment final dels aliens d'Aldebaran i les proves de què disposem, també. Un vídeo molt versàtil. I, què dir de la música final, directament inspirada en Lost?