Mirar a ADSADN Mirar a Google

6/2/09

Inflamació, reparació de fibres musculars i fibromiàlgia

En un dels comentaris de l'entrada "Falses esperances a les notícies de ciència", Francisca ens remetia a un article aparegut a 20 minutos sobre la fibromiàlgia. Cal ser justos: si en aquella entrada em queixava del pobre i sesgat tractament d'una notícia sobre un possible tractament per a certs càncers de mama publicat a ADN, haig de reconèixer en aquesta ocasió que l'article d'A. Zanón per a 20 minutos es mereix una nota alta. És clar, concís, riguròs, i deixa clar en tot moment que es tracta de resultats preliminars; importants, però preliminars. A més, cita a un dels autors del treball (Jordi Carbonell de la Unitat de Fibromiàlgia de l'Hospital del Mar de Barcelona).

La fibromiàlgia és una malaltia que afecta principalement a dones i que es manifesta en una constant sensació de dolor en músculs i articulacions. No fa tant que ha començat a ser diagnosticada com a tal i no com un mal de gent que no para de queixar-se. Tot un pas endavant. Des del seu "reconeixement" com a malaltia s'ha obert el veritable camí per tal de descobrir el seu perquè. Per què fa mal tot? El treball dels investigadors de l'Hospital del Mar ha trobat per primer cop una alteració física a nivell de les fibres musculars. Els que hem patit algun cop una ruptura de fibres (el bàsquet té aquestes bromes= podem fer-nos una lleugera idea del dolor que han d'aguantar siàriament les persones afectades.

A la notícia de 20 minutos també es parla de l'alteració de la concentració del TNF-alpha que els pacients presenten a la seva musculatura. El TNF-alpha és una citoquina, una molècula secretada per les cèl·lules del nostre cos, involucrada en la resposta immunològica i inflamatòria. Tot i que normalment una inflamació s'associa amb una situació no molt agradable (cuida't el turmell, Vero), la inflamació és, molts cops, el pas previ a la reparació del teixit. En el cas de les fibres musculars aquest sembla ser el cas. Per tant, trobar nivells baixos de TNF en pacients amb fibromiàlgia indicaria que no es disparen els mecanismes inflamatoris que haurien de irigir la reparació de les fibres musculars. (Image: Wikimedia commons)

Cercant més detalls sobre aquesta investigació m'he trobat amb pàgines en les que està molt ben explicada... i per a què explicar alguna cosa, quan un altre ja ho ha fet perfectament:


Aquests resultats encara no han estat publicats en cap revita científica (creieu-me, m'he tornat boig buscant al PubMed) sinó que s'han donat a conèixer en el Congrés de l'American College of Rheumatology (CR/ARHP 2008, San Francisco), del que podeu veure els resultats més rellevants aquí i aquí.

I per acabar amb les "lectures recomanades" us deixo tres enllaços a articles científics de lliure accés dels dos darrers anys:.
Image: Wikimedia commons

3 comentaris:

Paqui ha dit...

Gràcies per aquest treball de recerca. Ajuda molt almenys a nivel moral saber que per fi s'estan avançant em aquest camp.

menta fresca, aufàbrega i maria lluisa ha dit...

Hola,
us acavo de trovar i amb més calma tornaré per llegir-vos altre cop.
Gràcies per ser-hi.

Salva ha dit...

Benvinguda, Menta fresca. Vine quan vulguis. Esperem que trobis interessant el que hi llegeixis.