En l'entrada anterior ens havíem quedat en la possibilitat de que l'RNA pot formar-se abiòticament, és a dir, a partir de compostos orgànics simples, sense ajuda dels éssers vius. I per què ens hem centrat en l'RNA i no en les proteïnes, lípids o en el DNA? Perquè l'RNA és el candidat millor situat a "biomolècula portador d'informadora i realitzadora de funcions de la Terra". En aquesta entrada trobareu l'explicació de perquè és així.
He dit candidat? Sí. Unes de les preguntes que van propiciar aquestes entrades eren: D'on sorgeix la vida? Quin és el seu origen? Està demostrada la hipòtesis que l'explica? Doncs bé, amb les dades actuals, queda demostrada i comprovada la formació de molècules orgàniques d'un ordre de complexitat creixent a partir de molècules inorgàniques simples, gràcies al consum d'energia. Aquesta hipòtesis ha estat demostrada i es pot repetir l'experiment, obtenint-se sempre els mateixos resultats (amb condicions inicials idèntiques) Tanmateix, queda per aclarir què va passar entre la formació abiòtica de biomolècules i l'aparició del primer ésser viu (si heu llegit l' entrada recomanada, sabreu que podria haver estat un "organisme RNA", tot i que també hi ha altres hipòtesis). Les hipòtesis que intenten explicar els processos intermitjos encara no han estat confirmades, tot i que això no les desacredita automàticament, evidentment. Tota teoria vàlida ha de poder ser demostrable o descartable. I les hipòtesis científiques sobre aquest període de temps compleixen aquestes premises... a mesura que avança la biologia (en tots els seus àmbits) es van acumulant resultats i evidències que ajudaran a definir millor quina és la teoria que més s'ajusta a ells.
Experiments com els descrits en l'entrada anterior ajuden a posar grans de sorra en aquest monumental castell que pretenem reconstruir. Tan sols portem 50 anys investigant la química "biogènica" i ja hem arribat fins l'RNA. La vida va tribar uns 500.000.000 anys en aparèixer. De moment, no ens podem queixar del ritme que duem.
A la propera entrada, la recapitulació fina de D'on ve la vida?
30/5/09
Preguntes sobre l'evolució: D'on ve la vida? III
Publicat per Salva a les 0:01
Etiquetes: Evolució, Origen de la Vida
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
4 comentaris:
Poques hipòtesis em semblen més convincents que la que es veu en el Vídeo de YouTube en català amb el nom "Abiogènesi - L'origen de la vida".
Yesi he vist el vídeo recomanat i m’ha entusiasmat. Si no et sap greu ho recomanaré a la part castellana del blog.
Paqui
També m'he passat per Youtube, és un vídeo molt recomanable. Molt bon post, per cert.
Gràcies a tots tres pels vostres comentaris.
Yesi. Gràcies per la recomanació. És un vídeo on s'explica de forma molt més senzilla la teoria de les "vesícules metabòliques" que vem intentar explicar en aquesta llunyana entrada on comentavem l'article de Robert Shapiro sobre aquesta teoria.
Realment és una teoria plausible, la qual explica algunes de les llacunes que tenien altres teories, i, el més interessant, n'incorpora alguna (el món d'RNA seria un pas més d'aquesta teoria). A més, té una introducció fantàstica.
L'única crítica? Una petita: a la presentació del vídeo, "Assenyat" afirma que ha estat confirmat al laboratori del Dr Szostak... (traducció del vídeo en anglés). Potser és una mica agossarat titular-ho així. Per la resta, un vídeo per veure i ensenyar.
Publica un comentari a l'entrada