Mirar a ADSADN Mirar a Google

16/9/07

Esbarjo dominical: Basquetbol científic

Escric aquestes línees en el descans de la final de l’Eurobasket 2007, per si després no tinc ganes d’escriure res més. No us heu preguntat mai quants articles científics s’hauran dedicat a aquest esport? Segurament, no. S’ha de ser molt friki per fer-se preguntes com aquesta.

Si busquem al PubMed quants articles contenen la paraula basketball al títol o al resum del seu contingur, ens trobem amb l’espatarrant xifre de 1179 articles, dels quals 85 són revisions (articles o experimentals en els que es recull la informació apareguda sobre un tema en els articles experimentals). Si restringim la cerca a la presència de basketball en el títol, ens trobem amb 458 articles, 23 d’ells revisions. Però, quins aspectes del basquetbol interesen als científics que han publicat aquests treballs? Anem a veure què estudien els articles més recents sobre aquest apasionant camp (i cap és de broma):
  1. Paper del balanceig dels braços en l’alçada aconseguida en el salt (el qual desenvolupa un paper primordial. Veure l’article estadounidenc)

  2. Efecte de l’entrenament en basquetbol en joves preadolescents (augmenta la potència aeròbica i disminueix el percentatge de greix del cos, tot i que no altera la força del tronc inferior. Veure l’article grec)

  3. Efecte de les mesures de la mà en la força que s’aplica a l’agafar la pilota (Veure l’article letó)

  4. Paper de la visió en el control del tir en suspensió (Veure l’ article holanès)

  5. Les diferències en les eficàcies de les possesions entre equips guanyadors i perdedors de jugadors menors de 16 anys. (Veure l’ article andalús)

  6. Les necessitats fisiològiques dels àrbitres d’alta competició (Veure l’ article australià)

  7. L’epidemiologia de les lesions durant 16 anys de les col•legiades femenines en la National Collegiate Athletic Association (Veure l’ artículo estadounidense)

  8. L’epidemiologia de les lesions durant 16 anys dels col•legiats masculins en la National Collegiate Athletic Association (Veure l’ article estadounidenc)

  9. Comentari sobre l’agresivitat verbal dels àrbitres percebuda pels jugadors (Veure el comentari canadenc)

  10. I, al meu entendre, el millor: Efecte de les fulles del moniato lila en l’estat antioxidatiu dels jugadors de basquetbol (Veure l’ article taiwanès)

Basketball player: el somni de tot científic
De Flickr