Mirar a ADSADN Mirar a Google

30/9/07

De gossos i homes

Ahir vaig escoltar en el podcast de Science l'entrevista amb Liz Pennisi (podeu descarregar-vos el podcast o llegir la transcripció aquí) sobre l'ús del gos com a model animal per a l'estudi de malalties genètic.

Entre altres motius (explicats en l'entrevista i en el article de Science). A diferència d'altres models animals, els gossos desenvolupen càncer de forma espontània. Perquè els ratolins o rates, per exemple, desenvolupin càncer, aquest deu ser induït per l'experimentador.

I ara ve la pregunta que em faig: què tenim en comú gossos i homes que ens diferenciï dels ressegadors? La neotènia. Neo-què? Una espècie ha experimentat neotènia quan el seu desenvolupament s'ha fet més lent: és durant més temps un nen. Al final, acaba per posseir trets i comportaments juvenils en les formes adultes. Els gossos són neotènics en referència als llops: la majoria dels gossos adults semblen cadells grans. Els humans som neotènics de l'avantpassat que compartim amb el ximpanzé: d'alguna estranya manera sempre ens ha semblat més humà un chimpancé “nen” que un ximpanzé adult. Pot tenir alguna cosa que veure la neòtenia amb el desenvolupament del càncer? Potser sí, o potser no. En qualsevol dels dos casos pot ser interessant provar-ho de demostrar.