En l'entrada anterior vem veure què tenen en comú tots els aminoàcids. En aquesta veurem què els diferencia.
Situada entre el grup amino i el grup àcid, trobarem la cadena lateral. Com que l'esquelet dels aminoàcids, com vem veure, era neutre, el pH de cada aminoàcid depèn solament del pH de la cadena lateral. I no tan sols el pH, totes les característiques dels aminoàcids depenen directament de la natura d'aquesta cadena lateral. Si un aminoàcid és polar, ho serà per la polaritat de la seva cadena lateral. Si un aminoàcid és àcid, és perquè la seva cadena lateral porta algun grup àcid. A la imatge superior (Wikimedia commons) veieu resumit el caràcter d'alguns d'aquests aminoàcids. Ara ja sabeu perquè són com són.
Virtualment, qualsevol compost NH2-R-COOH (traducció: grup amino - cadena lateral - grup àcid) és un aminoàcid, però només 20 d'aquests compostos són aminoàcids proteics, és a dir, els aminoàcids que formen qualsevol del nostre miler de proteïnes. Totes les proteïnes del nostre cos -i no són poques- es constreixen mitjançant aquest grapat de blocs bàsics. A la següent imatge podeu veure tant el seu nom com la seva fórmula.
En blau, el grup amino; en verd, el grup àcid; en vermell, la cadena lateral. Matanya. Wikimedia commons
21/3/09
Bioquímica per a tothom. 2. Cadena lateral (R)
Publicat per Salva a les 13:00
Etiquetes: Bioquímica, Sèries divulgatives
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada