Mirar a ADSADN Mirar a Google

30/3/09

Bioquímica per a tothom. 4. Aminoàcids no proteics.

Alguns aminoàcids no forman part de cap proteïna: no existeix cap codó o triplet per a ells (veure l'entrada anterior). En aquest cas actuen com intermediaris o precursors de diferents de diferents reaccions de l'organisme.

La Ornitina y la Citrulina actuen d'intermediaris en la síntesi d'urea. El cicle de l'urea, com veurem força més endavant és importantíssim per al reciclatge de les proteïnes. Un mal funcionament d'aquest cicle pot comportar diferent problemes, com la gota. A la imatge podeu veure la representació del dolor associat a aquesta malaltira per James Gillray (de Wikimedia commons).

Un altre aminoàcid no proteic important és la DOPA, derivada de l'aminoàcid proteic tirosina. La L-DOPA és l'intermediari en la síntesi de la dopamina, l'adrenalina o la melanina. La dopamina és una substància química de comunicació entre neurones (neurotransmissor) importantíssima. L'adrenalina (també coneguda com a epinefrina) és hormona de la que tots
heu sentit a parlar. És la responsable dels estats d'alerta. La que ens posa a cent... o a mil. La melanina és la substància que sintetitzen els nostres melanòcits i que ens enfosqueix la pell, però també es troba en algunes neurones del nostre cervell. Aquestes tres substàncies no existirien sense la síntesi de l'aminoàcid DOPA.