Mirar a ADSADN Mirar a Google

23/3/09

Biotolkien 3. Ents. 2. Arbres que es mouen?

El moviment de les plantes que comentàvem a l'entrada anterior es dona pel creixement diferencial dels dos costats de la planta. Si les cèl·lules d'una banda es divideixen més ràpidament que les de la banda oposada, aquesta part començarà a generar una mena de "colze" que acabarà per fer girar la planta sencera. És el que es podia observar amb la nostra mongeta germinant. quan canviàvem l'orientació del forat, s'invertia el creixement diferencial. Aquest efecte produit per la llum s'anomena fototropisme i és perfectament observable en gravacions a càmara ràpida, com la que us deixo aquí. Impressionant, no creieu?



Anem amb els ents. Per a caminar, han de desplaçar una de les seves "c ames" cap al davant, mantenir-la ben fixada al terra, mentres ergueixen el seu cos sobre aquesta cama, just a la vegada que avancen l'altra cama. I tot això sense músculs i tendons, tan sols contruint moltes més cèl·lules en una banda que en l'altra... Aquest procés és força més lent que el moviment dels animals. D'aquí la parsimònia dels ents. Els ents basen el seu moviment en la generació de noves estructures a una velocitat de vertígen per al món vegetal.

2 comentaris:

Josep B. ha dit...

Em sembla una possibilitat interessant, tanmateix et proposo una altra hipòtesi. Les nemones marines són animals amb aspecte de plantes i el seu ritme és molt lent, tinc entès que són capaces de desplaçar-se tot i que a una velocitat sols observable amb càmera ràpida.

Crec que la descripció els hi va perfecta als ents.

Salva ha dit...

He estat buscant com es desplacen les anèmones. He trobat alguna pàgina ([1] y [2]) en la que s'explica que es ouen reptant.

La idea és bona. De fet, lligaria amb el "moviment" de les arrels de l'arbre de Tom Bombadil.

De totes maneres, jo intentava explicar el moviment que s'observa a les pel·lícules i que, honestament, no recordo si era el mateix que es descriu en el llibre: els ents caminant obre dues cames.

De totes maneres haig de reconèixer que els ents movent-se reptant gràcies al moviment de les seves arrels, em genera una imatge inquietant. Similar a la dolenta de La Sirenita o al de Monstruos S.A. Déu n'hi dó quins referents que tinc! ... jejeje.