Mirar a ADSADN Mirar a Google

10/2/08

Biotolk. Encreuaments. 1 de 10. Presentació.

Comencem avui un conjunt de noves sèries divulgatives, BioTolk: la Biologia de la Terra Mitjana. En ella tractaré d'utilitzar el meravellós món creat per J.R.R. Tolkien per a explicar diferents conceptes de la biologia. En principi intentaré que puguin ser llegits per no-biòlegs i no-frikis: els coneixements previs requerits d'ambdues matèries no seran gens complexos. Veure les pel·lícules ajudarà. Llegir-se els llibres, encara més. Jugar a rol és recomenable.

Per a abordar aquesta sèrie començaré des d'una senzilla premissa: Tot el que està escrit en els llibres de Tolkien és veritat. Així no podré escapar-me per la tangent i hauré de donar-li una explicació convincent. Suposarem que el món que va imaginar Tolkien ha existit, existeix o existirà en un altre lloc, univers o realitat alternativa (com vosaltres preferiu).

En fi, espero que us agradi i que gaudiu amb aquest exercici de frikisme de grau 4. Segur que jo ho faré (+20 a la següent tirada).

L'atracció entre espècies: Encreuament
Presentació de les "espècies" de Terra Mitjana.

Als capítols d'aquesta secció tractarem el tema dels encreuaments entre les diferents "races" del món de Tolkien. Prenguem-nos un segon per a repassar les grans races de les quals parlaré en aquests capítols:

El déu suprem volia crear individus intel·ligents, però el déu de la terra se li va avançar creant a la raça dels nans. Miners, baixos, extremadament peluts i molt robustos. Quan el déu suprem es va assabentar, va fer que el déu de la terra posés en pausa el seu projecte. És semblat al que passa quan s'atura una obra a l'espera que vingui el polític de torn a fer-se la foto.

Els elfs van ser els primers creats pel polític; perdó, pel déu suprem. Són alts, esvelts i tenen multitud de característiques increïbles: no deixen petjada en la neu, veuen en la foscor, són immunes a malalties i verins... i són immortals (excepte per ferides o pena). Per no parlar de les orelles puntiagudas i l'absència de pèl corporal (sense depilació). Bé, tots excepte el comandant Haldir de la pel·lícula de Peter Jackson, que podria encendre mitos a la galta.

Després van venir els humans, també creats pel déu suprem, el qual deuria estar un pèl cansat. Més baixos, robustos, mortals, i amb una pitjor defensa davant malalties i verins, els humans de Terra Mitjana no tindran mai el problema de considerar-se el cim de l'evolució.

No se sap bé d'on van sorgir els hobbits, encara que Tolkien insinua que provenen dels humans. Són la raça més baixa de totes, amb grans peus peluts i abundant borrissol, en general.

El déu dolent (sempre ha d'aparèixer un), va "pervertir" als elfs, creant la raça dels orcs. Més baixos que els humans, presenten pells fosques i dures, ullals afilats, visió nocturna i una vida llarga, encara que no són immortals.


Després d'aquesta llarga introducció, la setmana que ve analitzarem si humans i elfs són races o espècies diferents. Aquí us espero.

13 comentaris:

Joan ha dit...

Jo vull una explicació científica de com funciona el lembas, el pa del camí èlfic, i vull una explicació científica del balrog. Per altra banda,,, ¿què sortiria si un balrog violés a un kraken????. ¿Tindríem un nou tipus de monstre???.

Salva ha dit...

Jejeje. Queden apuntades les teves preguntes. El Balrog i el lembas me'ls guardo per a noves entregues de Biotolk (en tinc de pensades: metabolisme, ecologia, etc.).

En quant a la pregunta de la violació obtindríem un balrgo amb mooooltes esgarrapades a l'esquena i un kraken ultratjat.

Anònim ha dit...

Ja sé que has dit que no calia ser friki... però em sembla que als fans de Tolkien ens encisaràs amb aquesta sèrie. Una altra pregunteta: com s'ho fa un ent (que és un arbre, sense teixit musculós ni cap mena d'aparell motor) per a moure's? Com pensen? És el mateix teixit nerviós que el nostre?
I podríem continuar per la màgia... però ja no m'hi ficaré xD.
Esperant la propera entrega amb candeletes!

Salva ha dit...

Hola, Moz. Dins la meva estructura mental de malalt, els Ents es mereixien una sèrie sencera. En la serie Biotolk:Ents volia intentar respondre a diferents preguntes sobre ells: per què hi ha ents provinents de diferents espècies? per què mai troben a les ent-dones? I el més important: on són les ent-dones? Evidentment, anoto les teves peticions.

Anna ha dit...

les ent-dones són les mullerents, que van dirigir la seva mirada a les plantes i les flors i les van voler controlar. Per això van evolucionar fent-se més petites i flexibles, i les galtes se'ls van encendre com pomes madures. Fa molts anys, abans de la guerra contra Sàuron, van marxar seguint els seus conreus, i tot i que els ents les han buscat durant molt de temps no les han pogut trobar mai. Encara es canten les cançons de la cerca dels ents, però no es podran retrobar fins la fi del món.

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
J ha dit...

Vaig intentar llegir el llibre en diverses ocasions, però sempre em feia molta mandra imaginar-me tot aquell món sencer, és per això que vaig deixar-ho en espera de que fesin la pel.licula.
M'ha agradat el teu plantejament i intentaré seguir-ho. Però, ... seria possible posar alguna imatge per saber que és un elf, o un ent?

Salva ha dit...

Ents
Elfs

Salva ha dit...

Per cert, preciosa descripció, Anna. La tindré en compte per més endavant.

Anna ha dit...

és més o menys la del llibre traduït al català, així de memòria ;)

Anònim ha dit...

És un punt de vista poc realista pensa que els elfs són la raça superior, simplement perquè viuen més temps o són esteticament més atractius segons els parametres dels canons de bellesa humana o no deixen petjades a la neu, ja que no presenta gairebé cap ventatja evolutiva. Está ben clar, que els individus més capacitats i amb més opcions per adaptar-se a diferents ambients son els nans, i per tant son evolutivament superiors.

Gimli fill de Gloin del clan de Durin.

Salva ha dit...

Tens raó en que sempre que es parla d'evolució s'ha d'anar en compte a l'hora d'utilitzar termes com "superiors", "evolucionats" o "cim de l'evolució"... perqué presuposa una direccionalitat i finalitat d'aquesta. Tots els éssers vius de la Terra porten el mateix temps "evolucionant".

El que no veig tan clar és que els nans siguin un prodigi "d'adaptació" a diferents condicions. No me'ls imagino en ambients molt càlids, per exemple.
Els nans semblen haver-se "especialitzat" en el seu ambient i sembla que els hi costaria adaptar-se a d'altres.

Què n'opines oh valeròs Gimli, conegut arreu per ser el company baixet i lleig de Legolas. (;-p)

Anònim ha dit...

Completament d'acord que en un clima desèrtic o semidesertic, es faria difícil l'adaptació dels nans. Però encara m'imagino menys als elfs (raça superior?¿?¿) amb la seva pell fina suportant les cremades del sol. Els nans fills de Aule, tenim la fortalesa de les roques al estar tant de temps amagats sota la Terra, la qual cosa ens confereix una gran resistencia a qualsevol tipus de condicions adverses.
De totes maneres ambdues especies, al tenir la capacitat de modificar el seu ambient, trobarien la manera millor d'adaptar-se en condicions adverses.

Gimli fill de Gloin.

Altrament conegut com qui va guanyar a Legolas al abisme de Helm, en una demostració d'eficiencia per eliminar especies competidores de similars ninxols ecológics.

En quan al de la bellesa enana,no entenc el teu criteri perquè durant 2 mesos seguits vaig ser portada a la Playenano pels musculs més sexys, la barba més arrissada i els eruptes més greus. :P