Mirar a ADSADN Mirar a Google

17/2/08

Biotolk. Encreuaments. 2 de 10. Espècies i semi-elfs.

La setmana passada us vaig molestar amb la presentació d'aquesta sèrie, així com amb una visió mooolt per sobre de les principals "races" tolkianes. En aquest lliurament, abordarem el concepte d'espècie i ens endinsarem en l'estudi dels semi-elfs: híbrids entre humans i elfs.

Abans de seguir, convé aclarir què s'entén per espècie. Una espècie és aquell conjunt d'organismes que són capaços de reproduir-se entre si (tenir fills) i deixar descendència fértil (tenir néts, benéts, etc.). Fixeu-vos que a la definició no hi entra l'aspecte físic extern, ja que hi ha individus d'una mateixa espècie que externamente són molt diferents (per exemples, certs ànecs i "ànegues") i hi ha espècies l'aspecte extern de les quals és pràcticament idèntic però són incapaces de reproduir-se entre elles.

Quan dos "candidates a espècie" poden creuar-se i tenir néts, bisnietos, etc., es considera que són la mateixa espècie. Quan la seva reproducció no compleix alguna de les condicions necessàries, se les considera races diferents.

Què ocorre en el món de Tolkien? Quines de les mal denominades "races" són espècies diferents i quines són la mateixa espècie? Per a respondre a aquesta pregunta, hauríem de fixar-nos en els creuaments documentats entre elles.

Semi-elfs

Que humans i elfs poden encreuar-se està més que demostrat. El primer encreuament que es coneix és el de Beren (humà) i Lúthien (elfa) i que tantes pàgines ha omplert. A partir d'aquí, tot el seu linaje és un continu encreuament entre aquestes dues races fins a arribar als germans semielfs Elrond (l'agent Smith de Matrix) i Elros (avantpassat de tots els reis de Númenor, i per tant, d'Aragorn, també conegut com Alatriste). Com es pot comprovar, no només poden tenir fills, sinó que el seu llinatge perdura. A més, l'encreuament es dóna tant en el sentit home-elfa (Beren i Lúthien), com en el sentit dona-elf (la néta d'aquests es va casar amb l'elf Eärendil).

Per tant, elfs i humans pertanyen a la mateixa espècie. El déu suprem va utilitzar el mateix motlle genètic per als dos.

Què vol dir exactament que són la mateixa espècie? Què implica?

La resposta a aquesta pregunta, en el següent capítol.