Mirar a ADSADN Mirar a Google

22/2/08

Biotolk. Encreuaments. 3 de 10. Humans, elfs i Uruk-hai.

Al capítol anterior vam arribar a la conclusió que humans i elfs eren la mateixa espècie. Però, què vol dir exactament que són la mateixa espècie? Vol dir que poden tenir fills fèrtils. Per a que es doni aquest fet s'ha de donar la compatibilitat de diversos factors:

  • Compatibilitat de grandària: Humans i elfs tenen grandàries de cos similars.
  • Compatibilitat genital: Els genitals d'homes/elfes i dones/elfs deuen ser compatibles per a permetre la còpula. Si una de les dues races tingués un membre desproporcionat per a les femelles de l'altra raça, la còpula seria impossible.
  • Compatibilitat gamètica: Els elfs produeixen gàmetes (espermatozoides i òvuls) reconeguts pels gàmetes dels humans.
  • Compatibilitat cromosòmica: Els membres d'una mateixa espècie han de presentar el mateix nombre de cromosomes i, a més, aquests han de contenir pràcticament la mateixa informació, els mateixos gens en els llocs correctes.

Tot això es dóna entre elfs i humans, amb el que podem deduir que els elfs tenen 23 parells de cromosomes amb una configuració gènica pràcticament idèntica a la dels humans.

Uruk-hai

Els Uruk-hai són creacions de Saruman, en altres temps el mag bondadós més poderós de Terra Mitja. Saruman va crear una nova "raça" mitjançant "tècniques obscures" a partir d'humans i orcs. Queda clar que Tolkien no es referia al simple fornici, s'estava referint a tècniques d'enginyeria genètica (fosc i allargat és el braç de Melkor). Sembla, doncs, que humans i orcs van necessitar "ajuda" per a creuar-se. Significa que són espècies diferents?

Per resoldre aquesta qüestió haurem d'arribar de nou al tema de les compatibilitats. Posem-nos optimistes i baixem a l'arena de l'encreuament entre (possibles) espècies diferents.

Però crec que ho deixarem per al següent "capítol".

4 comentaris:

Anònim ha dit...

tinc un dubte, si els orcs provenen dels elfs i els elfs són de la mateixa espècies que els humans, per què necessiten ajuda externa per creuar-se???

eli

pd. molt interessant la biotolk! :)

Salva ha dit...

Ah! Molt bon punt.

Que una espècie derivi d'una altra no vol dir que continui podent creuar-se amb ella. Pot haver-se donat el que es diuen barreres genètiques o geogràfiques, el que vol dir que els orcs s'han vist aïllats d'elfs i humans el temps suficient com perquè es donessin un nombre suficient de mutacions genètiques que fes impossible el seu encreuament.

Sóc concient de la brevetat de la resposta. De totes maneres intentaré explicar més coses sobre aquest punt en les següents entregues de Biotolk. Sinó ho aconsegueixo, segueix preguntant, of course!

Moltes gràcies per les felicitacions, sempre ajuden. Gracies!

Salva ha dit...

Ups. Me n'he adonat que la resposta era incompleta.

Si els orcs són una espècie diferents serà perquè s'ha "aïllat" dels elfs i els humans, mentres que aquests hauran mantingut el que es coneix com a "fluxe gènic" (intercanvi de gens entre ells, el que es coneix com a reproducció). Aquest aïllament dels orcs pot ser per aïllament geogràfic (perquè visquessin en una illa, cosa que sabem que no és així), o perquè adquirissin nous hàbits o nínxols (recordem que els orcs són nocturns i els hi agrada la carn humana i d'elf, la qual cosa dificulta l'emparellament amb els membres d'aquestes dues espècies...)

Anònim ha dit...

jeje

oks! m'ha qdat clar! :)