Mirar a ADSADN Mirar a Google

4/11/07

Calent, amargant, fort i...escàs?

La pell és l'òrgan humà de major grandària i constitueix la primera barrera contra els rigors del medi exterior. Si poguéssim arrencar-la i estirar-la sencera podríem embolicar un regal d'uns 2 metres quadrats.

La pell es compon d'una sèrie de capes, de la més superficial a la més profunda, i cadascuna d'elles té diferents funcions i està composta per distints tipus de cèl·lules.

Els queratinocits són les cèl·lules més abundants de l'epidermis, i la queratina que produeixen contribueix a reforçar la pell. Els queratinocits morts migren a la superfície, i formen la capa còrnia (la qual veiem descamar-se). Però també destaquen els melanocits, que s'encarreguen de fabricar el pigment melanina a partir de l'aminoàcid tirosina, amb la missió d'evitar que les radiacions ultravioletes arribin a les capes més profundes de la pell.Els melanocits han protagonitzat recentment una altra entrada del blog.

L'agrupació de melanocits pacífics dóna origen a lunars, peques i taques solars, però si la tumoració és agressiva, parlem de càncer melanoma. Si el càncer afecta a qualsevol altre tipus cel·lular que no siguin els melanocits (queratinocits, cèl·lules escamoses, cèl·lules basals...) parlem de càncer de pell del tipus no
melanoma, que és el càncer més freqüent en adults caucàsics i del que es diu que es
diagnostiquen tants casos a l'any com casos de tots els altres tipus de càncers junts (més els que no es diagnostiquen!)

El major factor de risc per a desenvolupar aquest tipus de càncer és l'exposició crònica i acumulativa a la radiació ultravioleta, però un curiós estudi publicat en el European Journal of Cancer Prevention suggereix un altre factor ambiental a tenir en compte: la cafeïna.
Juan Valdez protegeix la teva pell? (Flickr)
Basant-se en l'evidència obtinguda després d'estudis amb animals en els quals es va observar que el consum diari de cafeïna inhibia els càncers de pell fins i tot en exposició de radiació ultravioleta, els investigadors van estudiar la relació entre el càncer de pell de tipus no melanoma i el consum de cafè en més de 90000 dones post-menopàusiques nord-americanes, en les quals es va estudiar si presentaven un historial previ de càncer de pell no melanoma.
Per a evitar trobar relacions espúries, van comparar els casos de dones amb similars estils de vida i característiques demogràfiques: mateixa franja d'edat, origen ètnic, latitud en la qual vivien, activitat física, consum diari de calories, nivell d'estudis, estat civil, i un llarg etcètera.
Finalment van tenir dades de més de 77000 dones respecte al seu consum diari de cafè,
diferenciant el cafè amb cafeïna, el descafeïnat, el consum d'ambdós tipus indistintament, o de cap tipus de cafè.

En contra del que més d'un esperaria, van concloure que el consum de cafè amb cafeïna s'associava a un descens en la prevalença del càncer de pell no melanoma en aquest grup de dones,a raó de un 5% de descens en la prevalença per cada tassa de cafè amb cafeïna consumit. El consum diari de sis o més tasses de cafè amb cafeïna es va associar a una disminució en la prevalença d'aquest tipus de càncer d'un 31% respecte a les abstèmies per al cafè. En canvi, el consum diari de cafè descafeïnat o te no es va relacionar amb cap canvi significatiu en la prevalença d'aquest tipus de càncer.

Però com tants altres estudis similars, no detallen del tot els hàbits de consum de les persones estudiades, car queda per saber si bevien el cafè enteramente sol, si li afegien sucre, el volum concret que ingerien en casa tassa, etc, així com la participació d'altres fonts de cafeïna (refrescs de cola, per exemple), minoritàries en aquest grup de dones .

Els autors també van trobar la previsible associació entre el consum d'alcohol i tabac amb una major prevalença del càncer no melanoma, i també amb l'ús de teràpia de reemplaçament hormonal per a la menopausa.

De tota manera, si preteneu utilitzar aquest estudi per a defensar-vos dels quals es posen les mans a el cap pel vostre exagerat consum diari de cafè, heu de saber que és un negoci dubtós, doncs a la fi i al cap el càncer de pell no melanoma es guareix gairebé en el 99% dels casos i a dosis tan elevades de cafeïna potser us estigueu exposant a càncers molt pitjors (bufeta, pàncrees, colon, mama i próstata, per
exemple)...apart d'augmentar el nerviosisme i l'insomni, tenir efectes negatius sobre l'embaràs, augmentar la hipertensió...
El millor, com diuen les iaies, limitar-se a prendre el sol i donar-li als vicis amb moderació.