Mirar a ADSADN Mirar a Google

29/11/07

Què hi tenim a casa?

Ah, la Natura! L’aroma del romaní i la farigola (essència mediterrània!), l’espectacular planejar del trencalòs, les fresques rouredes de roure de fulla gran a l’estiu, els rodals de carlets, els rastres de mamífers crepusculars o aquella espectacular papallona... Som molts els urbanites que gaudim amb l’observació i el contacte amb la Natura, i ens falta temps per sortir a voltar pels racons de Catalunya que creiem menys alterats per l’acció antròpica. Però sabem quins éssers vius tenim al nostre voltant?

El fet és que biòlegs i naturalistes porten segles recollint i sistematitzant informació pel que fa a la diversitat d’éssers vius arreu del món. Encara falten llocs del planeta per prospectar a fons i és evident que alguns éssers vius es deixen estudiar més bé que altres –per exemple, s’estima que falten un munt de petits artròpodes per conèixer, per no parlar del bacteris i protists!

Per sort o per desgràcia, Catalunya és un territori bastant ben prospectat. A través de l’acumulació de treballs florístics i faunístics a escales locals hem acabat acumulant prou informació com per confegir catàlegs de diversitat que abracen la major part del territori. De manera que ara només falta poder accedir a aquesta informació, i des de fa alguns anys, això és possible, mercès, com no, a Internet.

Biocat, Banc de Dades de la Biodiversitat de Catalunya és el nom d'aquesta base de dades elaborada per la Universitat de Barcelona mitjançant un conveni amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat. Veureu que té 9 subapartats, 8 corresponents a diferents tipus d'éssers vius (Cormòfits (Flora), Briòfits, Algues, Fongs, Líquens, Artròpodes, Mol·luscs i Vertebrats) i 1 corresponent a vegetació. S'hi poden realitzar cerques en els dos sentits: per exemple, si volem saber on s'han trobat cigonyes negres, entrarem a Vertebrats, farem una "cerca per tàxon" i obtindrem un mapa de Catalunya amb els quadrats de 10 x 10 Km2 on l'animal hagi estatregistrat; inversamentt, si volem tenir una idea de la flora dels voltants de Montserrat, anirem a la secció de Flora i hi farem una cerca per UTM, seleccionarem un o més quadres sobre el mapa i obtindrem un llistat d'espècies. Si remeneu una mica, veureu que hi ha força més informació associada.

Com a base de dades que és, Biocat és va renovant constantment i encara és incomplerta. Hi ha molta informació publicada en paper que encara no ha estat penjada a la base de dades. Segurament les seccions de Flora i Vegetació, i possiblement la referent a aus, són de les més complertes. I una altra cosa: a vegades el web es queda penjat. No desespereu, és un projecte que va creixent, però val molt la pena!