Mirar a ADSADN Mirar a Google

23/11/07

Qüestió de sexe

Avui us he preparat una dosi forta i picant de genètica. Necessita prendre's a dosis petites i poc a poc, per a poder apreciar bé tots els seus matisos. El plat, com a poc, és exòtic: mosques.

Les mosques, oh sorpresa, tenen dos sexes. Igual que nosaltres, el seu sexe ve determinat pels cromosomes sexuals. Si els seus cromosomes sexuals són XX, són femelles; si en tenen un de més petit (XY), són mascles. Sí, nois, els homes tenim un cromosoma més petit que les dones. Convindria dir-ho ben alt per a apagar tonteries misògines heretades.

Normalment les mosques(i els humans) tendeixen a tenir un 50% de descendents de cada sexe. No obstant, se sap des de fa més de 75 anys que determinades poblacions de mosques tenen moltíssimes més femelles que mascles. Se sap, a més, que el causant d'aquesta desviació es troba en el cromosoma X. Què serà, serà? Un gen. O dox. Perdó. Dos, identificats per Yun Tao i col·laboradors, i publicat en PLoS (aquí, aquí i comentat per P. Ferree i D. Barbash, aquí).

Fins aquí l'aperitiu. Passem al plat fort.

Analitzant la població amb més filles, aquests autors van descobrir una alteració del gen Nmy (Not Much Yang, coses dels americans), causant d'aquesta desviació en la descendència. Els mascles que contenien un mutant no funcional de Nmy produïen molts menys fills homes. Nmy, per tant, és necessari per a la correcta proporció de fills i filles. Ja tenien culpable.

Però... oh! sorpresa. Va haver-hi una població de mosques amb el gen Nmy espatllat (haurien de produir més filles) que, no obstant això, seguia presentant proporcions normals. Per què? Van tornar a analitzar els cromosomes X i van veure que aquests tenien un altre gen mutat, la mutació del qual l'inactivava. El van anomenar Dox (Distorter of the X).

Com quadrar tot això?

Algú s'atreveix?


Hola, guapa. Provem les nostres proporcions