Mirar a ADSADN Mirar a Google

10/11/07

L'origen de la vida (Oparin)

Títol: El origen de la vida
Autor: A.I. Oparin
Editorial: Akal Edicions
Col·lecció: Butxaca
Preu: uns 3.7€
Pàgines: 112
Disponible en català, en la versió d'Oparin amb John B.S. Haldane, editat per la Universitat de València, 11,44€

Aquest minúscul llibre (11x18) és més que una mera curiositat. Representa una manera econòmica de tenir un dels llibres més influyentes en el camp de l'Origen de la Vida. En aquest llibre, aparegut en rus l'any 1924, Aleksandr Oparin ja defensava la síntesi prebiótica dels composts de la vida. És a dir, els composts dels quals estan formats els éssers vius poden aparèixer com a resultat de reaccions químiques independents dels éssers vius. Postulava que, amb les condicions adequades, es podrien repetir les condicions de la Terra primigènia. Stanley Miller, cap a 1953, seguint aquesta teoria, va realitzar el seu famós experiment del brou primigeni on, barrejant substàncies inorgániques i aplicant a la barreja descarregues elèctriques, era capaç de detectar l'aparició de composts orgànics presents en tots els éssers vius del planeta. Es desmuntava una mica més la teoria de la creació per un "fenòmen" suprem.

Tenint en compte l'edat del llibre, la seva lectura no es fa massa pesada. Tampoc és un camí de roses, no ens enganyem. M'ha encantat comprovar com el comunisme va arribar fins als textos científics. Es nota especialment en el primer capítol de suggeridor títol: «lluita del materialisme contra l'idealisme i la religió al voltant del problema de l'origen de la vida». En aquest capítol la majoria de les cites en les quals basa la seva argumentació són d'Engels, Lenin o Stalin. Tots grans científics de l'origen de la vida, sens dubte. També apareixen belles metàfores per a referir-se al conjunt de la humanitat, com: «...ens descobreix aquest camí l'essència de la vida i com ens permet dominar la naturalesa viva, modificar-la conscientemente en el sentit desitjat i transformar-la en benefici dels homes que constitueixen el comunisme».

En fi, un llibre per a tenir-lo com un gran clàssic en format veritablement petit, transportable, i que ens pot estalviar un mal tràngol si les rodalies tornen a punxar.