Mirar a ADSADN Mirar a Google

3/4/08

No tot és qüestió de fumar-se un petard

En el nostre organisme existeixen receptors naturals per a proteïnes del nostre propi cos que també s'uneixen a mol·lècules similars d'origen extern, com la nicotina o els cannabinoides (la qual cosa no vol dir que Déu ens dissenyés pensant que algun dia ens imflaríem a fumar petes). El cas concret del sistema endocannabinoide funciona gràcies a dos tipus diferents de receptors, CB1 (present en les neurones) i CB2 (present en cèl·lules del sistema immune implicades en la inflamació).
Des de fa anys se sap que aquests receptors estan implicats en la patologia de les malalties neurodegeneratives, actuant com a neuroprotectors i evitant la imflamació dels axons, que és la causa última del mal en l'esclerosi múltiple. Concretament, fan baixar la producció de les famoses citoquines pro-imflamatòries, entre altres coses.

Però com l'estimulació del receptor CB1 té efectes psicotròpics, era qüestió de veure si el receptor CB2 era més segur com a diana terapèutica. Un grup d'investigadors espanyols ha realitzat aquest tipus d'aproximació: han analitzat el paper del receptor de cannabinoides CB2 per a veure si podien utilitzar-ho com a potencial diana terapèutica per al tractament de l'esclerosi múltiple o altres malalties neurodegeneratives. Per a això han utilitzat un model animal de ratolí amb una malaltia equivalent a l'esclerosi múltiple humana.
En l'entrada del dijous passat comentàvem un altre acostament terapèutic per a aquesta malaltia.

El receptor de cannabinoides CB2 participa en el control de la proliferació cel·lular, supervivència i diferenciació de les cèl·lules precursores neuronals i hematopoiètiques. L'absència del receptor CB2 en ratolins augmentava la gravetat dels símptomes, mentre que si s'estimulava farmacològicament aquest receptor, l'efecte era el contrari: disminuïa la pèrdua axonal i s'evitava l'acumulació de cèl·lules de microglia en el cervell imflamat. Tot això, és clar, sense els efectes negatius que el consum clàssic de cannabinoides produeix, doncs tal com enfoquen els mitjans de comunicació generalistes aquestes notícies semblaria que la panacea és fartar-se a fumar petes.