Mirar a ADSADN Mirar a Google

5/1/09

Tan bé que anàvem: Google cancela el seu Research Datasets

És coneguda la meva debilitat per la secció de ciències de Público. M'he deixat per destacar moltes de les notícies que he llegit en ella durant aquest any i escaig que porta publicant-se (és gairebé del mateix dia que el nostre blog). Potser perquè demà venen els reis i no vull extendre'm amb una nova entrada de FoxP2, avui no em resisitiré a comentar-vos-en algunes de les seves notícies.

El primer article, de Jacob Petrus, és un estudi sobre el clima a Espanya del segle XVI al XIX... a través dels registres eclesiàstics. Molt curiòs... i totalment lògic.

El segon article és portador de males notícies. També és pública la nostra debilitat per les revistes que ofereixen els seus articles gratuïts a través d'internet (amb PlosOne al capdavant), ja que la ciència ha de tendir a la democratització. Hi ha determinades disciplines o "tècniques" científiques que podrien ser accesibles a una gran quantitat de gent. Qui sap, potser hi ha algun genial bioinformàtic latent que no ha estudiat mai biologia i que no podrà treballar mai a un laboratori, però si podrà realitzar estudis comparant seqüències, estudiant arbres filogenètics, o -perquè no- desenvolupant algorismes per tal de deduir l'estructura tridimensional de qualsevol proteïna. Per a cap d'aquestes "accions" és necessària la bata. Google també volia participar en la ciència lliure mitjançant el seu projecte Google Research Datasets. Però la crisi avança implacable, i Google ha decidit cancelar-lo.

El tercer article que us volia recomanar és "La cara B de la ciencia: goles que causan terremotos", de Javier Yanes. Va aparèixer a la pàgina 30 del número 4 de gener de 2008, però no l'he pogut trobar en la seva versió digital, i la versió en pdf conté alguna menta d'error. Si el trobeu, digueu-m'ho i penjo el link.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Al llegir avui al diari he pensat que faries aquesta entrada.
Es una llàstima que una eina científica tan bona no prosperi.
Esperem que aquesta decisió no sigui definitiva i aviat es pugui fer.
Salutacions,
Paqui