Mirar a ADSADN Mirar a Google

15/3/09

Bioquímica per a tothom. 1. Aminoàcids

Els aminoàcids són compostos que presenten un grup amino i un grup àcid.

El grup amino (-NH2) és un grup bàsic, és a dir, si tan sols tinguèssim grups aminos dissolts en aigua, obtindríem una dissolució amb pH bàsic, com el del llexiu o l'amoníac. De fet, un producte de neteja d'amoníac és una dissolució de grups aminos, ja que la fórmula de l'amoníac és NH3. D'altra banda, el grup àcid (-COOH) és un grup, evidentment, àcid.

Com ja sabreu, àcid i base són dues cares d'una mateixa moneda. Quan s'ajunten un àcid i una base, es neutralitzen, i generen el famós pH neutre. Com que els aminoàcids tenen un grup bàsic i un grup àcid, en un principi, haurien de ser compostos amb un pH neutre. I així és en alguns aminoàcids, però no en tots. Per què?

Perquè entre el grup aino i l'àcid trobem el que diferencia cada aminoàcid de la resta: la cadena lateral (R), i aquesta cadena pot ser neutra, àcida o bàsica donant lloc a aminoàcids neutres, àcids o bàsics respectivament.

Images: Wikimedia commons. Dues representacions de les moltes que existeixen de l'esquelet d'un aminoàcid. Podeu trobar-ne més aquí

2 comentaris:

Josep B. ha dit...

Entenc que és un plantejament pseudo aritmètic, on dins d'un aminoàcid en particular n'hi ha més d'acid que de bàse (o viceversa) o m'estic muntant un circ?

Salva ha dit...

Sí, es pot veure com una operació aritmètica. Imaginem que el grup àcid és -1 i l'amino +1:

- En un aminoàcid neutre la cadena lateral no presentarà cap àcid ni cap amino. Per tant, tindrem un grup amino i un àcid (els de base): +1 -1 = 0.

- En un aminoàcid àcid, la cadena lateral sí portarà un grup àcid, així que tindrem 2 grups àcids i un amino. +1 + (2x(-1)) = +1 -2 = -1. Àcid.

- En un aminoàcid bàsic serà exactament al contrari, com que la cadena lateral aportarà un grup amino extra l'operació quedarà com +2 -1 = +1. Bàsic.

No sé si t'he resolt el circ...