Mirar a ADSADN Mirar a Google

24/5/09

Preguntes sobre l'evolució: D'on ve la vida? I

A la primera tanda de les preguntes que us vaig anunciar a l'entrada anterior, es condensaven questions que giraven al voltant de l'origen de la vida. D'on ve la vida? Es té alguna hipòtesi? S'han demostrat aquestes hipòtesis?

La vida s'obre camí en les més increïbles condicions: des de la superfícies de la terra a les més remotes profunditats de l'oceà; des de les selves més frondoses als submergits i freds llacs soterrats de l'Antàrtida (com el magnífic Llac Vostok). Som éssers vius i estem envoltats -literalment- d'altres éssers vius... però, d'on ve tota aquesta vida? I per què TOTA la vida està formada pels mateixos elements principals: 4 nucleòtids pel DNA i l'RNA, i 20 aminoàcids per a les proteïnes? No us sembla massa... "fantàstic" per a ser veritat?

En el moment de la seva formació, el nostre planeta era una bola de materials a altes temperatures, els quals patien contínuament els impactes de cossos celestes de totes les mides. En aquell moment l'embrió planetari era etèril. No tenia cap tipus de "vida". 1.000 milions d'anys després, la presència de vida era evident. Què va passar en aquests 1.000 milions d'anys? Com passem d'un planeta "abiòtic" (sense vida) a un planeta "biòtic"?

La vida que coneixem es basa en els compotos del carboni: els sucres, proteïnes, greixos... la immensa majoria de coses que trobeu a la informació nutricional dels aliments són cadenes de compostos químics basats en un esquelet de carbonis units entre ells: els famosos compostos orgànics. D'on vénen aquests compostos orgànics? Dels éssers vius, els quals estan formats al seu torn d'altres compostos orgànics, que es van formar gràcies a compostos orgànics que venien d'altres éssers vius... i ja us podeu imaginar com continua en conte. Però, aleshores... d'on van sorgir els primers compostos orgànics que van formar el primer ésser viu? La resposta a la següent entrada.

Relacionada amb aquest tema, us recomano una de les primeres entrades d'aquest blog: Origen de la vida I: L'ésser viu està viu.