Mirar a ADSADN Mirar a Google

22/2/09

Expasy: Mapa general de les rutes cel·lulars

Parlàvem fa poc de la complexitat de les vies metabòliques i de senyalització de la cèl·lula. Doncs acabo de veure, via Menéame, aquesta imatge en la que es pot apreciar, amb un sol cop d'ull, la complexitat de les reaccions metabòliques d'una cèl·lula, aquelles reaccions que transformen els compostos orgànics d'uns als altres per a obtenir determinades molècules, o energia.

De la imatge voldria destacar els dos cicles centrals i les dues espirals de l'esquerra.

  • El cicle gran és el cicle de Krebs o cicles dels citrats. És mitjançant aquesta sèrie de reaccions seqüencials que les restes de la molècula de glucosa pasen a CO2 i molècules energètiques.
  • El cicle més petit, situat sota el primer, és el cicle de la urea. Mitjançant aquest cicle degradem les proteïnes. Si aquest cicle falla, pot pujar l'àcid úric, provocant gota.
  • Les espirals representen les reaccions d'oxidació dels àcids grassos. Aquestes reaccions permeten aprofitar l'energia present en aquests compostos. La base dels àcids grassos és el seu esquelet de carboni, una tirallonga de carbonis de longitud variable. Mitjançant les reaccions en espiral es van reduïnt, de dos en dos, aquesta cadena de carboni, obtenint molècules energètiques en el procés.

Agermanada amb aquest enorme esquema, trobem aquesta altra imatge en la que podem apreciar les relacions entre els diferents processos cel·lulars i moleculars que coneixem actualment. Impressionant, no creieu?

I ja que estem, aprofito per recomanar-vos la pàgina que allotja aquestess imatges: Expasy, del servei de proteòmica de l'Institut Suïs de Bioinformàtica. En aquesta pàgina trobareu enllaços a bases de dades i eines per treballar i entendre la bioquímica i la biologia molecular.