Mirar a ADSADN Mirar a Google

14/10/07

La rebelión de las formas

Títol: La rebelión de las formas (o como perseverar cuando la incertidumbre aprieta)
Autor: Jorge Wagensberg
Editorial: Tusquets Editores.
Colecció: Metatemas, 84
ISBN: 8483109751
Preu: uns 19€
Pàgines: 328
No disponible en català

Abans de començar, convé avisar: aquest no és un llibre de divulgación científica, és un assaig sobre la prevalença de certes formes en l'univers. Per què semblen abundar més unes formes que d'altres? Per què les formes majoritàries de l'univers inert també ho són en el món viu i en la cultura? . He de reconèixer que l'explicació que dóna el Sr. Wagensberg és comprensible i bella (i sé que aquesta definició li agradarà). A mi m'ha convençut.

La lectura del llibre es sembla al Dragon Khan de Port Aventura. La primera part del llibre, la justificació teòrica, triga una mica en pujar. Pot arribar a ser densa en determinats capítols, però val la pena, ja que facilita molt la lectura de la següent part. A més, aconsegueix emmarcar la selecció natural en un punt de vista més “general” (ah! Caldrà llegir-se el llibre per a entendre-ho).

A partir del “Inacabando…” comença la diversió vertiginosa de les esferes, hèlix, espirals, catenàries… pròpies d'una muntanya russa. Aquesta segona part aconsegueix enganxar, distreure i convèncer. Veloç, amena, i molt pràctica, es fa molt més curta que la primera i assegura bones estones de coneixement i abstracció.

En definitiva un llibre recomanable que compleix amb la màxima de la col•lecció Metatemas de Tusquets Editors: “Llibres per a pensar la ciència”. Com en la nostra muntanya russa, la pujada inicial es fa una mica llarga en comparació de la baixada, però és absolutament necessària i conté part de l'emoció de saber que en algun moment arribarà el vertigen. La baixada és pura adrenalina.