Mirar a ADSADN Mirar a Google

13/10/07

Si Anakin hagués estat català...

Qui ho havia de dir… Que un noi tan maco com l’Anakin Skywalker, aprenent de cavaller jedi, acabés com a Lord dels Siths. Però com diu la meva mare, es que la vida dóna moltes voltes.
A Anakin el vam conèixer com un un xicot normal, més aviat macot, però ja al segon episodi se li va començar a malmetre el caràcter. La mort de la seva mare el trastorna i l’apropa una mica al costat fosc, al que més tard sucumbeix per evitar la mort de la seva estimada. I com era de preveure, finalment el poder el corromp i l’empeny a les profunditats del costat fosc de la Força. Una història lamentable, però molt més comú del que sembla.

Una cosa semblant (salvant les distàncies) és el que els succeeix a les célules tumorals, com per exemple les de colon. Comencen bé, amb un brillant i prometedor futur recaptant ions d’aquí i d’allà, pero succeeix alguna cosa que les fa desviar-se lleugerament del camí. Això no les converteix directament en malèfiques cèl.lules tumorals del costat fosc, com a molt en simples adenomes amb mal carácter. Encara han de succeir més terribles aconteixements en el seu destí per a que sucumbeixin irreversiblement al costat fosc i es converteixin en terribles cèl.lules tumorals, dignes hereves del més venjatiu Darth Vader.

Anakin al final de la seva transformació tumoral. De flickr.

D’acord, no podem evitar que la mare d’Anakin mori i ell s’apropi al costat fosc de la Força. Però, i si en aquest moment, per evitar coses pitjors, tanquèssim al desconsolat jedi en una nau i l’impedissim casar-se amb la seva estimada i entregar-se als Sith per evitar la seva mort? Bé, a banda de carregar-nos els següents tres epiosodis de la saga, evitaríem també la matança de milers de jedis innocents i que l’Imperi Galàctic conquistés la Galaxia. No està gens malament.

Doncs això es el que acaben de publicar en un article de la prestigiosa revista Nature Genetics. Un grup d’investigadors han descobert un nou mecanisme pel qual les cèl.lules d’un tumor benigne (un adenoma de colon) reben instruccions per a crèixer en compartiments reduits i no envair altres àrees del teixit, evitant la seva transformació a autèntics càncers. Això es res!

I aquest fabulós descobriment ha estat realitzat ni més ni meys que per un grup de Barcelona. Sí he dit Barcelona. Per que veieu que aquí també sabem fer ciencia de la bóna.