Mirar a ADSADN Mirar a Google

10/12/08

La ignorant manera de classificar els llibres de ciència

19:30. Diagonal de Barcelona. FNAC.

No puc evitar-ho. Cada cop que paso per qualsevol llibreria de "deformació professional" em porta a cercar per la secció de "ciències" per tal de comprovar tant el seu contingut com l'extensió que li han reservat. A la FNAC s'anomena "Divulgació científica", està situada al costat de les Ciències Socials (amb especial menció menció a "Autoajuda") i ocupa dues columnes. Cada fila de llibres té més llibres darrera, pràcticament inaccessibles. Aquest cop no dono cap cop d'ull als títols que exposen.

Per curiositat, he decidit buscar si tenen les darreres novetats de les que us he parlat: Convivint amb transgènics y El genoma fluid. El primer ja ni el trobo. Què estrany!. Vaig a preguntar... Sí, sí, el tenen... a la secció de Salud. Què?!

Va, va. No ens posem nerviosos... Alguna explicació ha d'haver-hi. Tranquil. Respira. No pot ser. És un error. Potser salud és una secció dedicacda a les "biociències" i la medicina. Potser... No.

Mira'l. Aquí està. A la darrera fila de la tercera columna de Salud. Al costat de Nutrición de la A a la Z i, us ho ben prometo, Adelgazar follando. Ni rastre de biologia. Ni rastre tampoc d'altres llibres sobre transgènics.

Tornem al mostrador per a avisar. Al cap i a la fi ja em vaig trobar amb alguna cosa semblant amb el llibre de Lynn Margulis i Dorion Sagan, ¿Qué es el sexo?, un llibre sobre l'aparició e la reproducció sexual a l'evolució i que, evidentment, es trobava entre els llibres de sexualitat humana. Vaig avisar i es va solucionar. Però aquet cop no seria tan fàcil. La noia que ens atén, molt amable i simpàtica, tot s'ha de dir, ens informa que aquest no és el primer cas d'ordenació absurda que reben, ja que ells es dediquen a ordenar els llibres segons un codi que els hi ve imposat des de Madrid... Si és així. Gràcies. No, gràcies a vosaltres, i sento no poder fer res. No, dona, no. En fi. No és cap ajut per a les ventes del llibre tenir-lo on el tenen. Qui serà l'ignorant que habrà decidit colocar-ho a "Salud"? Com ha près aquesta decisió?

En fi. Així s'entèn la ciència. Quina pena.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Fa poc vaig comprar "L'Origen de les espècies" a l'FNac.

El tenien col·locat a "humanitats".

Josep B. ha dit...

Podria donar-te una llista de títols literaris en català trobats a "traduccions", "autors estrangers", i fins i tot als llibres (per allò que són fulls enquadernats) d'auto-ajuda.

I pels que ens agrada el manga clàssic res com trobar-se dos títols porno dur a la secció infantil. La noia del video club no em va entendre fins que li vaig fer mirar a l'ordinador, a la seva cara va passar tot l'arc de Sant Martí.

Anna ha dit...

només hi ha una cosa pitjor que el que descrius: els llibres creacionistes classificats a "ciència" (vist a alibri i... a la llibreria del museu de la ciència!!!!)

Salva ha dit...

Increïble... tan difícil és classificar llibres?

Anònim ha dit...

És el problema de llibreries com el FNAC, que tant venen llibres, com l'Street Fighter, com l'últim dels Chichos com un accessori per l'aspiradora. A mi em deprimeix una mica comprar llibres allà, prefereixo llibreries que només són llibreries i que el personal fa pinta de saber què està venent, com La Central, per exemple. (Nota: perdona la publicitat, no tinc cap interès personal en aquesta llibreria.)

Salva ha dit...

Totalment d'acord, Dodger. A les llibreries més tradicionals és on un lector s'ha de sentir més a gust. I ja que estem fent publicitat us en recomano dos on podreu gaudir d'estar en bones mans, una d'Hospitalet (Perucho), y una de Vilanova i la Geltrú (Llorens llibres). Amb aquesta darrera tinc un problema. Cada cop que hi entro, surto amb, mínim, un llibre... ;-)