Mirar a ADSADN Mirar a Google

22/9/08

Convivint amb transgènics de David Bueno i Torrens

Fa poc, el Quim ens oferia un article, "El culte a l'amateur", el qual va despertar més d'un comentari sobre la necessitat d'estar ben informats sobre temes científics. L'elecció dels mitjans a través dels que un mateix intenta informar-se sobre aquestes qüestions és primordial per no seguir falses creences o exageracions. L'article es basava en la polèmica sobre els transgènics, molts cops provocada per la desinformació o, encara pitjor, per la malformació (malinformació sóna força millor).

Doncs bé, avui us vull recomenar la lectura d'un llibre que és a punt de sortir a la venda i que m'acaba d'arribar a les mans: Convivint amb transgènics d'en David Bueno i Torrens (podeuveure'l i demanar-lo aquí i, fins i tot, llegir-ne un extracte). El llibre està estructurat en tres grans blocs. En el primer es mostren els avenços que s'han aconseguit en matèria de modificació genètica des del neolític fins a l'actualitat, amb un capítol sencer dedicat a l'enginyeria genètica amb el que podreu conèixer i entendre les principals eines de què disposen els geneticistes. En el segon bloc es parla de la situació actual de desenvolupament i implantació dels organismes genèticament modificats, tant microorganismes, com animals i plantes. I en el tercer es fa incidència sobre la percepció social i la legislació d'aquests organismes, presentant dades objectives sobre l'estat actual a casa nostra.

A més de l'innegable habilitat de l'autor per fer entenedors conceptes que podrien semblar complexes, el llibre compta amb una gran quantitat d'esquemes altament aclaridors sobre tècniques genètiques (realitzats pel Jordi Armengol), que complementen perfectament el fil conductor del llibre i que el fan, per si no hi hagués suficient, en un perfecte complement per als alumnes de primers cursos de carrera que no acabin d'entendre certes tènciques.

Un llibre, en fi, amé, didàctic, divulgatiu, totalment adequat tant per endinsar-se en tècniques que sovint semblen de ciència-ficció i arribar a entendre la seva senzillesa, com per formar-se una opinió sobre un dels temes de més actualitat del moment partint d'una sòlida i objectiva explicació.