Mirar a ADSADN Mirar a Google

27/9/08

Pressupostos 2008. D'on venim.

Aquest divendres es van aprovar els pressupostos de l'estat per a 2009. Durant la propera setmana obtindrem els primers anàlisi sobre aquests. Aquí us volem oferir un resum dels de l'any 2008, per poder veure d'on venim i com haurà afectat la crisi a aquests nous pressupostos.

Intentaré comparar els pressupostos de l'estat de diferents àrees que trobo interessants. Evidentment hi ha algunes àrees que no es troben en aquesta comparativa, com el pressupost de la Casa Reial, amb la sana intenció de no fer una entrada ni massa extensa, ni massa polèmica.

Primer, anem a veure els increments respecte el 2007, força possitius:

Investigació "civil"17,4%
Educació13,9%
Vivenda9,7%
Defensa5,9%
Sanitat5,5%
"Investigació" militar4,9%
Cultura4,2%

Encapçalant els increments trobàvem la investigació "civil", seguida d'educació i vivenda, no està gens malament, tot i que veient el panorama d'aquestes dues... com estarien d'esfonsades!. La nota negativa la posava l'increment en defensa -major que el de sanitat- i el d'"investigació" militar -major que el de cultura. Perque, evidentment, de cultura i sanitat anem sobrats i ens feia falta impulsar l'exèrcit... tan útil!

Anem per les xifres en euros que potser ens aporten més informació:
Defensa8.147 millones de euros
Investigación "civil"7.678 millones de euros
Sanidad4.430 millones de euros
Educación2.831 millones de euros
"Investigación" militar1.660 millones de euros
Vivienda1.369 millones de euros
Cultura1.175 millones de euros


Ah! Alerta! Defensa a dalt de tot. Per què? Quins interessos hi ha al darrera d'aquesta xifra? Per què Defensa acapara un pressupost similar al de Sanitat, Educació i Vivenda junts? És tan important una cosa com les altres? En fi... Xacres portes, xacres te'n duus...

Però posem-nos optimistes. La despesa en investigació "civil" gairebé es posaven al mateix nivell de l'anterior. I quina diferència hi ha entre Defensa i Investigació "civil"? Doncs, al meu entendre, que la primera no genera beneficis a llarg termini, mentres que la segona, com molt bé defensa la ministra Garmendia, ho fa i ho continuarà fent.

Potser el més inexplicable de tot, per a mi, continua sent la despesa en "Investigació" militar... què investiguem? M'encantaria saber-ho. Existeix alguna pàgina on poguem accedir a les investigacions que es financien amb aquest pressupost, major per cert que el de vivenda o cultura? O, com sempre, serà "secret d'estat"?

2 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Genial post!. Però fins que la gent no sàpiga interpretar (mínimament) una llista d'ingredients, com han de ser conscients de la importància de la recerca? És imprescindible que la gent sàpiga a què es destinen els seus diners, s'hauria de començar per fomentar la divulgació. Quants diaris catalans o espanyols on-line tenen un apartat de ciència com deu mana? A quina hora s'emeten programes com Redes? És un problema que portem enquistat de sempre.

Salva ha dit...

Gràcies per comentari, Asimetrich.

El problema de la ciència a les televisions és un altre reflex d'aquesta problemàtica. Segurament és tant una causa com un efecte de la situació de la cultura científica d'aquest pais. No només és preocupant la manca i tractament de la ciència als medis, sinó també l'augment i el tractament de les notícies "no-científiques"... i estic pensant, per exemple, en Cuarto Milenio.

I ja per dir coses im-po-si-bles de canviar, per què no mirem el temps que es dedica a les ciències en els informatius i ho comparem amb el que dediquen als espo... perdó al futbol. Però algú em dirà: "ja està, ja has tret el tòpic". Donc sí, ja l'he tret.

Més coses, que m'accelero. Fa uns anys existia la cadena de ràdio Catalunya Cultura, on hi havia un programa sencer sobre cultura cap a les 18:00 de la tarda. Ara ja no existeix ni el programa ni l'emissora, rebatejada iCat FM. Si una ràdio pública ha tret aquests programes, què han de fer les privades?

Responent a una de les teves preguntes, haig de sortir en defensa d'un diari que no publica horoscop (una altra lacra per a la cultura d'aquest pais) i que té una secció de ciència diària de sis planes, més (per exemple el del divendres 3/10) que la secció de Política i igual que les d'Actualitat o Diners. Parlo de Público. Precisament fa un any, degut al llançament d'aquest diari, vem fer una comparativa de les seccions (a diferents diaris) en les que es parlava de ciència.