Mirar a ADSADN Mirar a Google

9/9/08

El Trends on Biotechnology de setembre


Recordeu l'entrada de la setmana passada sobre "el culte a l'amateur"?. Estava inspirada per un article extret de la revista Trends on Biotechnology apareguda aquest mes.
Però a banda d'aquest article, no vull deixar escapar l'ocasió de comentar-vos (en forma de resum) altres articles que m'han cridat l'atenció i que potser també cridaran la vostra.

* Que venen els cíbrids!!!

* L'accés lliure a les dades d'investigacions amb finançament públic

* Consorcis microbians (lo qué?)

Comencem amb la secció d'opinió (una de les meves preferides, ja ho sabeu):

* Recentment el parlament britànic ha autoritzat la creació de cèl·lules "cíbrides". Què és això? Doncs bé, es tracta d'introduir el nucli d'una cèl·lula somàtica humana en una cèlula embrionària d'animal a la qual se li ha tret el seu nucli. Aquesta notícia dona peu a l'article de Fulka et al (Cybrid human embryos – warranting opportunities to augment embryonic stem cell research), on es parla de les magnífiques possibilitats que això ofereix a la investigació sobre cèl·lules mare, investigació genètica i farmacològica, però també de les qüestions operatives que caldrà resoldre i els dilemes étics i/o morals que algú pot argumentar.

* La OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) ha publicat recentment un conjunt de principis i orientacions amb la intenció de promoure el lliure accés a les dades sobre investigacions finançades amb fons públics. Això, a primera vista, segur que a tots ens sembla bé (en tant que fomenta la transparència). Però quin efecte pot produir aquesta mesura aplicada així, de forma exclusiva sobre el sector públic? No afectarà els calendaris i la qualitat de les recerques fetes amb fons públics? No fomentarà que la investigació pública tracti de protegir-se buscant col·laboracions amb la investigació privada, lligant-se llavors la investigació als camps susceptibles de generar benefici econòmic? Aquestes són les preguntes que es plantegen a l'article Orientacions de la OCDE sobre el lliure accés: comercialització encoberta? escrit per Klaus Hoeyer, Mette N. Svendsen i Lene Koch.

Per la seva banda, en l'apartat de reviews, destacarem un article:

* La creació de consorcis microbians: una nova frontera en la biologia sintètica: En aquest article es parla del repte que suposa el disseny de consorcis microbians, és a dir, un conjunt de diferents microorganismes que viuen interrelacionat-se (la idea és una mica similar al concepte d'ecosistema, però aquesta comparació és molt lliure, i l'heu de limitar al fet que viuen plegats i l'existencia dels uns condiciona activitats dels altres). Això existeix de forma natural, però l'interès és crear-ne d'artificials utilitzant microorganismes dissenyats per produir medicaments complexos, o realitzar altres tipus de funcions profitoses per a nosaltres i que no són assolibles amb un monocultiu microbià que, a més a més, és menys resistent a les condicions cambiants. Us imagineu un consorci microbià potabilitzador d'aigua? Detoxificador? Terreformador? A veure qui s'atreveix a dir que la ciència està estancada!!!