Mirar a ADSADN Mirar a Google

3/3/08

Els ocells de L'Hospitalet

Si us agraden els ocells i sou dels que es poden passar hores mirant al cell seguint-los i estudiant els seus moviments, aquí teniu un curs que us encantarà. Es tracta d’un curs d’iniciació a la identificació d’ocells, que ja va per la seva 3a edició. Es fa a L’Hospitalet i el més interessant és que la seva matrícula és totalment gratuïta, ja que ho organitza l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament.

Lamentablement no tenen pàgina web, però aquí teniu tota la informació del curs.

Disfruteu-lo!Els ocells de L’Hospitalet
Curs d’iniciació a la identificació d’ocells al camp – 3a edició

L’Hospitalet de Llobregat, la segona ciutat més gran de Catalunya, acull un ric patrimoni humà i cultural i també zones naturals de rellevància, com el riu Llobregat que dóna nom al municipi.

La ciutat és dins una de les rutes migratòries més importants del món, la que cada any fan dos cops milions d’ocells entre Europa i Àfrica i que a la primavera i a la tardor, porta als nostres parcs i jardins espècies que hi troben descans i recer en els seus viatges. Però no tot són anades i vingudes. L’hàbitat urbà dóna refugi a espècies que, com si es tractés de grans penya-segats pirinencs, empren els edificis de la ciutat com al seu hàbitat natural. Altres crien als parcs. I al riu també, on la millora de la qualitat de les aïgues ens ha permès recuperar espècies que feia anys que no es veien.

Més d’un centenar d’espècies d’ocells són presents a L’Hospitalet en algun moment de l’any. La situació de la ciutat a cavall del delta del Llobregat i de Collserola fa també que es tracti d’un indret de contrastos on es barregen espècies de la plana i de muntanya i que també nosaltres hi puguem aportar el nostre gra a la conservació de la biodiversitat.

Després de l’experiència de 2007, en la que es van iniciar aquesta sèrie de cursos, el 2008 ens plantegem una nova edició del curs d’identificació d’ocells al camp. En aquest curs es donaran coneixements suficients de com identificar els ocells al camp i prendre notes per tal que, amb l’ajut de llibres i bibliografia, es puguin identificar sense problemes les diferents espècies i, d’aquesta manera, descrobrir aquesta valuosa part del nostre patrimoni natural que són els ocells.

Programa
1. Introducció
2. Els grups d’ocells i el seu hàbitat
3. Materials i fons d’informació
4.El mètode d’identificació. Part I
5. El mètode d’identificació. Part II

Objectiu del curs
Proporcionar a l’alumnat uns coneixements teòrics i pràctics per identificar ocells al camp amb especial atenció a la fauna ornitològica de L’Hospitalet. Amb l’ajut dels materials i les tecnologies a l’abast, s’adquiriran nocions bàsiques d’identificació d’ocells salvatges i s’aprendrà a conservar els registres efectuats per a una futura referència.

Sortides de camp
Es preveu la realització de dues sortides de camp.
La primera per ambients urbans de parcs de la ciutat: dels parc de les Planes al parc de Can Buxeres. Reconeixement i identificació de les espècies presents. Realització d’un inventari. Aplicació dels continguts adquirits a les sessions teòriques.
La segona s’efectuarà per ambients agrícoles i fluvials de la plana deltaica del Llobregat a l’entorn de la marina de L’Hospitalet per tal d’observar espècies de fauna complementàries a les anteriors.

Dates i horaris
Els dilluns 3, 10 i 31 de març, de 19 a 20.30 h
Els dilluns 7 i 14 d’abril, de 19 a 20.30 h
Els dissabtes 15 de març i 5 d’abril, de 9 a 13.15 h

Observacions
Per fer les sortides de camp es pot anar amb mitjans de locomoció propis o a peu.
Es recomana portar-hi prismàtics i calçat còmode.

Informació
Centre Cultural Sant Josep
Avinguda d’Isabel la Catòlica, 32
08901 L’Hospitalet
Telèfon: 93 337 06 12