Mirar a ADSADN Mirar a Google

1/3/08

Els bacteris estan pels núvols

Tal com no para de repetir aquest mestre de la comunicació que és el senyor Rajoy, tot s'ha posat pels núvols. La llet, els cereals... i ara també els bacteris. No, no és que hagi pujat el preu del quilo de Clostridium en el mercat. És que literalment, ara els bacteris estan en els núvols.

Això no només els permet recórrer grans distàncies i dispersar-se per grans regions, sinó que, pel que sembla, la seva presència en els núvols juga un paper actiu en la formació de pluja.

Això és el que ens explica la revista Science aquesta setmana en un article breu que fins i tot ha merescut un comentari a la revista Nature.








Els núvols en els que viatgen, seran com el núvol Kinton?











Perquè pugui ploure o nevar, primer és necessari que les gotes de pluja o els flocs de neu es formin al voltant de minúscules partícules que actuen com a nuclis de condensació. Aquestes partícules solen ser d'origen mineral, però sembla ser que també poden tenir un origen biològic (bacteris, fongs o fins i tot petites algues).

Un grup d'investigació americà s'ha dedicat a analitzar els flocs de neu fresca recollida en diferents punts de tot el globus (EEUU, Europa i fins i tot l'Antàrtida). Han aïllat les partícules que contenen i han analitzat la seva capacitat per a actuar com a nuclis de condensació. Els resultats obtinguts revelen que el 69-100% d'aquestes partícules són d'origen bacterià. Això confirma la teoria que els bacteris poden viatjar llargues distàncies transportades pels núvols.

Els bacteris expressen una proteïna en la seva superfície que els facilita catalitzar la congelació de l'aigua a temperatures relativament elevades. Això els permet trencar la paret cel·lular de les plantes a les quals parasiten i envair el seu interior. En el seu viatge troposfèric, aquesta habilitat els permet formar gotes de pluja o flocs de neu a majors temperatures que els components minerals, i així baixar de l'atmosfera de nou a la Terra amb més facilitat.

Aquesta idea juga un paper clau en la Teoria de Gaia: els components vius i els inerts de la Terra han evolucionat conjuntament per a crear un sistema global que controla, entre altres coses, el contingut de l'atmosfera, la salinitat dels oceans i la temperatura global. De manera que, la presència de bacteris en la composició dels núvols estaria afavorint la formació de pluja i neu i, en conseqüència, afectant els cicles de precipitacions.

En un moment que la nostra societat cada vegada és més conscient de la importància d'assegurar la sostenibilitat del planeta, aquest tipus d'investigacions cada vegada tenen més pes. Segur que tornarem a sentir parlar del tema. Tot i que al senyor Rajoy no li sembli tan important com el preu del pa.