Mirar a ADSADN Mirar a Google

26/10/08

Articles recents sobre temes tractats: transposons, reprogramació i olfacte.

Buscant l'article per comentar-vos aquest diumenge, m'he trobat amb 4 articles recents sobre temes ja tractats a aquest blog i m'ha semblat interessant mostrar-vos una petita pinzellada de cap a on es dirigeixen els camins de cadascuna d'aquestes especialitats.

Memòries d'Àfrica: Transposons adaptatius en mosques
Tot just ha aparegut a PLoS Biology un article sobre els elements mòbils dels que parlàvem a una entrada recent. En aquest article s'analitza el paper dels transposons en l'adaptació als diferents ambients que s'ha trobat la Drosophila des de la seva sortida d'Àfrica. Dels 902 elements transponibles analitzats, 13 semblen haver desenvolupat alguna funció adaptativa. A més a més, la majoria d'ells no s'han inserit en regions codificants, si nó en regions intròniques o en regions reguladores de l'expressió.


La sabellera de Samsó: cèl·lules pluripotents de cèl·lules capil·lars
Si fa poc parlàvem de la reprogramació de cèl·lules pancreàtiques per a generar cèl·lules beta (A Back to the future), aquesta setmana s'han publicat un parell d'articles seguint aquesta mateixa línia d'investigació.

Al primer, s'ha aconseguit generar cèl·lules pluripotents (a Back to the future trobareu una explicació teòrica sobre aquests conceptes) a partir de queranòcits, les cèl·lules més abundants de la pell. Aquesta reprogramació s'ha aconseguit "tocant" tan sols 4 interruptors: OCT4, SOX2, KLF4 i c-Myc, tots ells, al seu torn, "dits" que se n'encarreguen de controlar molts altres "interruptors". Aquest article està signat per una antiga companya de laboratori (¡Felicidades, María José! ¡Todo un Nature Biotechnology!), i pot suposar una millora en la qualitat de vida dels pacients, ja que si normalment es requeriria una biòpsia per aconseguir cèl·lules que més tard serien reprogramades, en el cas dels queranòcits, n'hi hauria prou amb estirar uns quants cabells.

Reprogramació ràpida de cèl·lules tissulars
Al segon, els autors (Jose Silva i col·laboradors), persegueixen també la generació de cèl·lules pluripotents, tot i que en el seu cas, a partir de neurones. A l'article investiguen alguns dels problemes associats a aquesta tècnica arribant a la conclusió de que, al seu model experimental, tan sols cal "tocar" els interruptors OCT4 i KLF4. Com podreu apreciar, la generació de cèl·lules pluripotents a partir de cèl·lules adultes és un dels camps més actius, pels beneficis que es suposa que aportaran, i per la manca de "queixes" per autodenominats "experts" en bioètica (tot arribarà).

Aprofito per recomanar la secció "Syopsis" en la que es comenten articles destacats per al públic no especialitzat. En aquest cas és Liza Gross l'encarregada de presentar-nos aquests treballs.

Àvia, àvia, per què tens el nas tan poc eficient? Per veure't millor

Fa ja més d'un any, a No em miris que no t'ensumo, parlàvem del nostre mal olfacte. En aquest cas el comentari girava al voltant de la relació "humitat"-capacitat olfactiva, i del gen guci2d. Aquesta setmana ha aparegut un article en el que també s'estudia el nostre particular cas de mamífers "mal ensumadors". Les seves conclusions semblen relacionar la pèrdua de capacitats olfactives amb el desenvolupament de la visió tricolor, amb una dada curiosa: el mico americà udolador, únic primat del Nou Món amb un olfacte limitat, és també l'únic amb visió tricolor. Curiòs, si més no.

Imatges: Wikimedia comons