Mirar a ADSADN Mirar a Google

23/10/08

Perill! Transgènics als llibres de secundària de Llengua

Estic indignat

Fullejava un llibre de 2n d'ESO de Llengua i Literatura castellana (Ed. Cruïlla) quan m'he trobat a l'apartat de Vocabulari, La Tierra, la casa de todos (pàg 267) un text per llegir sobre el canvi climàtic, el forat de la capa d'ozó, la contaminació marina, i... els transgènics! I no és un text d'aquest de "troba quin dels anteriors no pertany al conjunt", no. Us paso las preguntes que acompanyaven a la lectura:
- ¿Qué otros problemas de alcance planetario añadirías a los enumerados anteriormente?
- ¿Cuál de estos problemas te parece el más grave y el que requiere una actuación más urgente para resolverlo? Razona tu respuesta.

Problemes de alcance planetario?! Els transgènics?! Els mateixos organismes que generen fàrmacs, que ajuden a la investigació?

Aleshores, llegint el text que llegiran els alumnes de 2n d'ESO, he comprès el punt de vista i la sòlida base informativa dels autors:

"Los transgénicos son organismos vivos (básicamente vegetales) que han sido creados artificialmente, manipulando sus genes (...)". Primer error. No són bàsicament vegetals. Hi ha moltíssims més animals i microorganismes transgènics, emprats, principalment, en l'elaboració de fàrmacs i a l'investigació. Sí son bàsicament els vegetals els que apareixen als mitjans de comunicació que consulten els autors. DEmostra un molt bon criteri de selecció de la informació (per, per cert, forma part del temari d'ESO que s'ha d'impartir). Primer mil·lipunt perdut.

"(...)Esta manipulación tiene como finalidad principal obtener productos más resistentes a las plagas(...)" No. Alguns dels transgènics vegetals, sí es fan amb aquesta finalitat. Però no és la principal: n'hi ha que produeixen fàrmacs, d'altres generen vitamines que no generen els silvestres, d'altres creixen en sòls amb major salinitat, d'altres maduren més tard.
Segon mil·lipunt perdut... ooooh!

"(...)Sin embargo, la proliferación de cultivos transgénicos conlleva numerosos inconvenientes, algunos imprevisibles:(...)" Si són imprevisibles, com és que anem a enumerar-los? Ah! A la demagogia i la tergiversació tots hi sabem jugar. Però anem a veure els inconvenients segons els autors:
"(...)paso de cultivos diversificados a monocultivos(...)" Doncs el fet és que la immensa majoria de cultius no transgénicos són monocultius (es cultiva una sola planta i s'arrenquen les males herbes). No té res a veure amb la seva natura genètica.
"(...)contaminación genética (transmisión de genes modificados a otros organismos)(...)". Pretenia que aquesta fos una entrada curta... Per veure la dificultad de que es doni aquesta contaminació, us torno a recomanar Convivint amb transgènics.
"(...)posibles efectos adversos sobre la salud de las personas que consumen alimentos transgénicos(...)". Deixant de banda la total absència d'aquests possibles efectes als estudis realitzats, els transgènics han de superar molts més controls que altres aliments , així que solen ser més segurs que la resta de productes que prenem alegrement.

Resultat final: 0 mil·lipunts


En definitiva. Als autors de l'escrit se'ls veu de quin peu calcen, no tan sols en el seu posicionament en relació a aquest tema, sinó també del seu criteri a l'hora de "seleccionar" les seves fonts d'informació. Personalment ho trobo molt greu al trobar-se escrit en un llibre de text d'una assignatura obligatòria de tots els alumnes d'aquest pais. I més tenint en compte que al temari els transgènics s'han d'explicar en l'assignatura optativa (!!!!!) Biologia i Geologia de 4t d'ESO. Això significa que hi haurà alumnes l'única informació dels quals sobre transgènics a l'institut serà aquesta "definició" entre otros problemas de alcance mundial.

Per què el text obvia els fàrmacs obtinguts per organismes transgènics? O els immensos avenços que ha produit el seu us? O els importants beneficis que poden derivar de l'us de l'arròs productos de vitamina A (l'arròs daurat) a l'est asiàtic?

Realment és un tema a tractar amb els altres tres? Amb quin criteri? Com es posarien els de lletres si els de ciències parléssim als llibres de biologia erròniament - i de manera alarmista- d'algun aspecte de les llengües o la literatura? I de la filosofia (penso en les tonteries que es poden arribar a dir amb, diguem, Nietzsche)? O de la religió com a problema de alcance mundial? Sense informar-nos. Sense informar. Senzillament repetint opinions que hem llegit o sentit als mitjans que consultem. Seria gravíssim, no creieu? Se'ns acusaria de voler "adoctrinar"... com a mínim!

Doncs això a mi em sembla igual d'horrible.

6 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Totalment d'acord. No és un tema a incloure a un llibre d'ESO i molt menys juntament amb la capa d'ozó i el canvi climàtic. El que és indignant és el punt de vista tan però tan esbiaixat i partidista que s'utilitza, a més assimilant transgènics únicament a vegetals. És alarmant.

Quin procés segueixen aquests llibres abans de ser publicats? Quins controls? Hi ha per denunciar-los.

I que consti que tinc molts dubtes sobre els cultius transgènics, més aviat sobre l'ús que se'n fa, però això del llibre és inacceptable.

Marc ha dit...

No cal afegir gaire més al que dius Salva. Totalment d'acord.
Però tampoc és extraordinari. Veient el comentaris del ex-president d'Espanya, Sr.Ansar, negant el canvi climàtic (!!??), ahir mateix, o bé les polítiques "educatives" que s'apliquen a la comunitat valenciana o a la madrilenya.

Desconec si al Dpt.d'Educació de la Generalitat hi ha alguna unitat/secció responsable d'avaluar els continguts del material docent que es publiquen, no en el sentit de censura sinó per garantir la fidelitat i/o veracitat dels continguts docents. Si és així (ho desconec) els hi han colat un gol.

Salva ha dit...

Gràcies pels vostres comentaris...

Els dos coincidiu en la responsabilitat dels "controls" del llibre. El problema és que els controls segurament han mirat si "lingüísticament" és correcte i si s'adequa al temari.

I un altre problema és aquesta cultura de "qualsevol opinió és vàlida" i per tant es mereix un respecte. Si vull dir que els transgènics són un "problema global", ho puc dir, al·legant que defenso la meva llibertat de dir el que vull, perquè, repeteixo, "qualsevol opinió es mereix un respecte". (Textualment el senyor no expert diu: "No lo sé porque no soy un científico experto en estos temas. Lo que sí soy es un ciudadano que hoy digo alto y claro que tengo, como cualquier otro ciudadano, el derecho a opinar que debe existir libertad para debatir sobre asuntos como éste", la demagogia i el discurs buit a l'extrem)

Primer, en ciències experimentals els fets són els fets, els resultats són resultats, i en molts casos no són opinables. La terra és rodona, per molt que molta gent "opinés" que no ho és. 2+2=4, per molt que tots els humans ens esforcem a que no sigui així. L'evolució existeix, el receptor dels glucocorticoids és citoplasmàtic, etc...

Segon, la gent continua dient coses sobre camps dels que no en tenen ni $%&" idea i se'ls continua fent cas. Perquè qualsevol opinió es mereix un respecte (sempre que sigui un mateix el que l'expressa, clar). No? Doncs no.

Qualsevol persona mereix un respecte. Però no totes les opinions! Si fos així sapigueu que heu de respectar com a possibles veritats quan dic que sota la meva taula viu una població d'éssers bidimensionals; o quan estic convençut que hi ha una conspiració de sofàs de Galerias del Tresillo; o quan dic que les galàxies estan disposades de tal manera que desde lluny conformen la quadrícula d'un Sudoku gegant a mig acabar.

Salvador ha dit...

Això de les galàxies conformant un sudoku a mig acabar no deixa de tenir la seva poesia.

En quant als transgènics veig que per alguns són una mena de dimoni amb banyes i per altres una cosa molt útil.

Es pot trobar informació objectiva sobre el tema?

Salva ha dit...

Hola, Salvador.

No sé si hi ha llibres "objectius" sobre aquest tema. El que sempre recomanem sobre transgènics ho intenta. Potser el que puc dir és que hi ha llibres informats i llibres des-informats.

Hi ha coses dels transgènics vegetals sobre les que voldria tenir molt més coneixement per poder opinar amb total certesa sobre un punt de vista en concret. La sensació que tinc actualment és que s'ha de revisar cas per cas per poder prendre partit en cadascun d'ells (per exemple, no tinc cap problema en posicionar-me a favor de l'arròs daurat).

El problema que trobo és que els transgènics és un tema que s'ha tornat molt visceral i que quan algú vol defensar una postura, l'altra banda sempre pot opinar el contrari dient que, o bé no hi han estudis que defensin el contrari, o bé, si n'hi han, aquests estan manipulats per tal de defensar els interessos que, a priori, i suposadament, els havien finançat.

Un cacau de consideració. Quan un argument s'autojustifica, deixa de ser argument per passar a ser "axioma inamovible". I això, sense cap recolçament experimental, no acostuma a portar res de bo.

Anònim ha dit...

En aquesta mateixa línia, també em sembla interessant comentar les darreres declaracions del gran José María Aznar, quan diu que el canvi climàtic no és més que una opinió sense fonamentació científica. I ho diu ell, que deu tenir uns coneixements científics tan elevats que potser només fa servir en la intimitat de la seva ignorància, i es queda tan tranquil, i surt a tots els diaris, ràdios i televisions. Tela marinera!