Mirar a ADSADN Mirar a Google

14/1/08

L'ou o la gallina

L’or és un dels productes més cars del mercat. Però hom diu que existeix un altre producte també daurat que, si per obtenir-lo haguéssim de pagar als treballadors que el fabriquen per hores, seria el més car del món. Que de què parlo? Doncs de la mel. Sabíeu que per fer un quilo de mel les abelles han de recórrer una distància de 6000 quilòmetres i parar a agafar pol•len de sis milions de flors? Tota aquesta feinada beneficia, en primer lloc, a l’abella. I és que si no, no es prendria la molèstia! Però aquests petits insectes tan feinejadors no són els únics que hi guanyen: per un costat els humans (i els óssos, com el Winnie de Poh) les parasitem i espoliem robant-los sense cap mena de vergonya el fruit del seu ardu treball. I per altres costat se n’aprofiten les plantes. I és que per una planta també és un esforç formar i mantenir unes estructures tan vistoses com les flors! L’energia que hi dediquen, però, val la pena, ja que quan les abelles s’hi aturen en el seu recorregut s’emporten grans de pol•len que serviran per fecundar altres flors de la mateixa espècie, i així la planta es podrà reproduir.

Imatge de flickr

De fet, les plantes tenen diversos mecanismes per reproduir-se, i aquests canvien molt si la planta fa o no fa flors (és a dir, si és angiospera o gimnospera). En el cas de les plantes que fan flors un d’aquests mecanismes és la zoofília. I no, no em refereixo al que esteu pensant, sinó precisament al que he explicat amb l’exemple de les abelles: un animal, que pot o no ser un insecte, va de flor en flor i així pol•linitza les flors masculines amb el pol•len que ha recollit de flors femenines. L’altre sistema més comunament utilitzat és la dispersió aprofitant la força del vent, que arrossega els grans de pol•len d’una flor a una altra.

Ara, un grup de científics s’ha preguntat quin d’aquests dos sistemes és més antic. O dit d’una altra manera, què van fer primer les plantes amb flors, utilitzar animals o utilitzar el vent? Els seus resultats semblen indicar que la pol•linització zoofílica, concretament a través dels insectes, va ser el primer sistema que es va utilitzar, i que la dispersió aprofitant el vent va ser posterior. Fins i tot asseguren que algunes plantes que avui en dia es pol•linitzen mitjançant el vent van començar a fer-ho a través d’insectes. A més a més, afirmen que les primeres angiospermes, a més de zoofíliques, eren generalistes(és a dir, que qualsevol insecte que passés per allà ja els anava bé), i que les plantes amb flors especialitzades en un sol tipus d’insecte van aparèixer posteriorment.

Així que ja ho saps, la propera vegada que prenguis mel i mató recorda donar les gràcies a les abelles... i a les plantes!