Mirar a ADSADN Mirar a Google

10/1/08

Ribefood: segur que menges bé?

Amb freqüència els omnívors graciosets acusem als qui segueixen pautes diferents d'alimentació de posar en risc la seva salut perquè per la seva particular dieta poden tenir mancances de minerales, vitamines, etc. Passa, per exemple, amb els vegetarians, que han de donar constants explicacions de com s'ho monten per no patir deficiència de ferro o vitamina B12.

Però vosaltres, omnívors que us creieu fidels seguidors de la dieta mediterrània, ... Esteu segurs que consumiu suficient quantitat d'àcids grasos Omega-3? Posaríeu la mà al foc pels vostres nivells de vitamines del grup B? Realment penseu que consumiu suficient zinc i magnesi i que no us esteu passant amb el sodi? Que no teniu problemes amb la fibra? I que no esteu acumulant perillosament tòxics provinents dels aliments?

Si us interessa saber-ho per a estar tranquils o millorar la vostra alimentació, està disponible una nova aplicació en Internet, oberta al públic general en 3 idiomes, que ajudarà a corretgir mals hàbits alimentaris: Ribefood.

Aquesta aplicació es va presentar el passat mes de desembre i ha estat desenvolupada per un grup de científics de la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili. Ribefood és una aplicació que ofereix un senzill qüestionari en el qual l'usuari ha de marcar el seu consum setmanal de diferents productes, des de greixos a carns passant per mariscs, fruites i verdures o brioixeria industrial. Tenint en compte l'edat, el pes i el sexe de l'usuari, ofereix de forma molt gràfica els grams i kilocalories totals consumits dels productes en qüestió. A més, compara la ingesta setmanal de l'usuari amb la ingesta recomanada de cada aliment i alerta dels productes dels quals s'ha abusat o s'han consumit en quantitat insuficient.

Però el més original de Ribefood és que ofereix dades (en g/kg) de la ingesta aproximada setmanal de contaminants freqüents que es troben en els aliments, i dóna informació sobre la importància biològica que aquests contaminants poden tenir: arsènic, dioxines, hidrocarburs cancerígens...De manera que també obtenim informació de si la nostra alimentació ens està perjudicant més enllà de l'excés de calories.
La pàgina també ofereix unes taules dels aliments amb els nivells més alts de macronutrients i micronutrients per si hem de solucionar alguna deficiència, i els nivells més baixos de contaminants, a títol informatiu.

verdures assassines (Flickr)

Els resultats obtinguts es poden imprimir.
L'única pega és que no estan representats tots els aliments, i per tant el càlcul del consum setmanal resulta simplement aproximat. Tot i així, constitueix una eina fantàstica per a concienciar-nos de la importància d'una bona alimentació i conèixer els nostres punts febles.