Per a tothom sembla clara la sensació que el nostre funcionament està acoblat a l’alternança entre dia i nit, i fins i tot de les estacions. Sembla fàcil per a qualsevol criatura amb un sistema nerviós d’adaptar les seves activitats i comportaments als moments del dia més adequats per a dur-los a terme... Però, què tal si algú us digues que existeixen sistemes similars operant en bacteris? Sona estrany, oi? Doncs existeixen.
Evidentment, he d’oblidar-nos de la noció de “voluntat” que regeix les nostres activitats, i traslladar-nos a un univers molt més desconegut: la biologia mol.lecular.
Evidentment, he d’oblidar-nos de la noció de “voluntat” que regeix les nostres activitats, i traslladar-nos a un univers molt més desconegut: la biologia mol.lecular.
En un recent article publicat a la revista Trends in Microbiology (Volume 15, Issue 9pp. 381-434 (September 2007)), Shannon R. Mackey y Susan S. Golden aporten una mica de llum sobre els mecanismes mitjançant els quals un “simple” cianobacteri (Synechococcus elongatus) acobla les seves funcions vitals a cicles d’aproximadament 24 hores (el que s’anomena ritmes circadians), aconseguint així que cada funció es realitzi en el moment adequat. Aquest “comptador” de 24 hores ja és en sí una gran fita, però no es tot. Per una banda, resultaria massa fàcil que qualsevol petita alteració pertorbés el funcionament d’aquest rellotge mol.lecular, acumulant constants errors que resultarien en un greu desajust. Per altre banda, la longitud dels períodes de llum i foscor varia segons les estacions... Per aquest motiu, existeix també tot un sistema per a detectar senyals que són utilitzades per a “posar-se en hora”.
(De Flickr)
Quina és la clau d’aquest rellotge? En la seva arrel es troba, com no, la llum. Ella és qui activa l’expressió de determinats gens. Aquests gens codifiquen proteïnes que, un cop sintetitzades, duen a terme funcions que corresponen al moment “llum” i/o inhibeixen funcions que corresponen al moment “foscor”. El resultat d’aquest complex equilibri és que la cèl.lula funciona amb períodes d’aproximadament 24h, acoblats amb força exactitud a la durada dels períodes de llum/foscor de cada época de l’any.
Els suïssos hauràn inventat Ricola, però sembla que els rellotges els van inventar els bacteris!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada